Пловдивски Дентален Кабинет – Детски Дентален Кабинет в Пловдив

4
226
Добави коментар
petiai
petiai

И как да държим нашият зъболекар надалеч. 1. Провеждане на диетични промени

Елиминирането на храни, които бележат зъбите, може да предотврати по-нататъшното оцветяване. Храни и напитки, които съдържат танини, като вино и чай, могат да оцветят зъбите. Кафето и тъмните соди и сокове също могат да ги оцветят.

Киселите храни могат да направят зъбите да изглеждат жълти чрез износване на емайла. Хората, които са загрижени за цвета на зъбите си, трябва да избягват прекомерната консумация на цитрусови плодове, кафе и сода. Алтернативно, те винаги трябва да мият зъбите си, след като ги имат.

По принцип зъболекарите препоръчват да изчакате 30 минути след хранене, преди да миете зъбите. Киселините могат да отслабят емайла, така че четкането твърде рано може да причини повреда.

Отказът от тютюнопушене или тютюневи изделия може да намали риска от никотинови петна. Той може също да предотврати кариес на зъбите и заболявания на венците, като и двете могат да повредят емайла и да причинят проблеми с устното здраве.

2. Опитайте да дърпате масло

Извличането с масло е терминът за измиване на устата с масло за премахване на мръсотия, бактерии и отломки. Той не е заместител на редовното миене или нанасяне на вълни, но някои изследвания предполагат, че измиването на устата с определени масла може да помогне за избелване на зъбите.

Американската дентална асоциация (ADA) счита извличането на масло за нетрадиционна стоматология, заявявайки, че „няма надеждни научни изследвания, които да показват, че дърпането с масло намалява кухините, избелва зъбите или подобрява здравето и благополучието на устната кухина“.

За да изпробвате този метод, изплакнете устата с масло за минута след четкане, след което я изплюйте.

Маслата, подходящи за изтегляне на масло включват:

3. Намазване с сода за хляб

Содата за хляб може леко да полира петна по повърхността на зъбите. Някои хора се притесняват, че содата за хляб е твърде сурова и може да смила емайла, но проучванията от 2017 г. установиха, че това е безопасен начин за премахване на петна.

Содата за хляб може също да помогне за борба с бактериите, което предполага, че може да е в състояние да намали плаката и да предотврати кариес.

4. Използване на водороден пероксид

Водородният пероксид е лек белина, който може да помогне за избелване на оцветените зъби. За оптимално избелване човек може да опита с четка със смес от сода за хляб и водороден пероксид в продължение на 1-2 минути два пъти на ден в продължение на седмица. Те трябва да правят това само от време на време.

Водородният пероксид може да повиши чувствителността на зъбите, така че не е подходящ за продължителна употреба или за хора, които вече имат чувствителни зъби.

5. Избелване с плодове

Плодът на папая съдържа ензим, който може да помогне за избелване на зъбите. Папаинът и бромелайнът, които са ензими, които се срещат съответно в папаите и ананасите, могат и да помогнат за избелването на зъбите.

Изследване от 2019 г. Доверен източник откри предварителни доказателства, че разтворите, съдържащи тези съставки, могат да предложат скромни избелващи ефекти. Авторите на изследването обаче предупреждават, че са необходими повече изследвания, за да се определи дали тези ензими са ефективни или не.

6. Поддържане на отлична хигиена на устната кухина

Поддържането на отлична хигиена на устната кухина е най-важното нещо, което човек може да направи, за да намали пожълтяването на зъбите.

Редовното четкане и размазване предпазва емайла, предотвратява гниене на венците и премахва петна.

Добрата хигиена на устната кухина включва:

Миене на зъбите поне два пъти на ден. Човек трябва да бъде сигурен, че почиства и около венците и задната част на зъбите. Използване на флуоридна паста за зъби. Флуорът може да се бори и дори да обърне зъбния кариес. Въпреки че някои хора са против използването на флуор, стоматолозите смятат, че флуорът е безопасен и полезен за зъбите. Flossing за отстраняване на плака между зъбите. Методи, които не работят Естествените стратегии за избелване на зъби, които могат да навредят на зъбите, включват използването на:

лимонипортокалиябълков оцетактивен въглен