4 начина да подобрим съня си

2
189
Добави коментар
svetla58
svetla58

Не малко хора имат проблеми със съня, което само по себе си ни прави не толкова продуктивни и енергични през деня. Сънят е от изключителна важност за здравето, затова посветихме днешната статия на няколко начина, чрез които да го подобрите. Една от основните стъпки е намаляването на времето прекарано онлайн преди лягане. Според Националната фондация за сън „използването на телевизори, таблети, смартфони, лаптопи или други електронни устройства преди лягане забавя вътрешния часовник на тялото ви (известен като циркадния ви ритъм), потиска освобождаването на хормона мелатонин, предизвикващ съня, и ни е по-трудно да заспим”. Добрата новина е, че повечето устройства предоставят възможността да ги настроите да са изключват определени приложения в конкретен час.

Подготвили сме още няколко съвета от д-р Шелби Харис, специалист по поведенчески лекарства за сън, чиято книга, „Ръководството за жените за преодоляване на безсънието: Наспете се добре, без да разчитате на лекарства“ предлага ръководство за по-добър сън.

Ето нейните съвети относно най-важното за спалнята:

 

Матрака

“Инвестирайте в нов матрак, ако вашият е неудобен или провиснал. Често харчим повече пари за нова кола на всеки 4 години, а не купуваме матрак, докато не са минали 10 години – а прекарваме 1/3 от живота си в сън! ” казва Харис.

Охлаждащи елементи

За тези, които са склонни да увеличат климатика, независимо от сезона, охлаждащите вещи са здължителни. Става дума за неща като охлаждаща възглавница, охлаждащ матрак или пижами, които специално извличат влагата, когато се изпотите. Друга добра алтернатива на тези специализирани пижами са ленените.

Маски за очи

За да спите спокойно трябва да е напълно тъмно, затова е хубаво да се намерят начини, чрез които не просто да се затъмни стаята, а да се блокира напълно светлината. За тази цел можете да използвате щори или за по-евтина алтернива, която също върши чудесна работа, можете да използвате маска за очи.

Машини за бял шум

Всеки, който живее в Ню Йорк, знае, че блокирането на шума в града е ежедневно задължение. Машините за бял шум са страхотна идея за по-спокоен сън. Примери за естествен бял шум са близък водопад, течащата вода от чешмата, шум от прахосмукачка, миксер или вентилатор, което обяснява заяо подобен тип шум ни влияе успокояващо.