Нов реален сценарий на Планетата на маймуните ли е случващото се в Уганда?

18
229
Добави коментар
miro.kamenov.7
miro.kamenov.7

Нов реален сценарий на Планетата на маймуните ли е случващото се в Уганда …?

През последните няколко години, шимпанзетата в западна Уганда (Uganda) са станали много по-агресивни. Вероятно, поради намаляването на горските площи им липсва храна и те започват все по-често да нападат човешки селища (HiddenTruth.site).

Нещо повече, те не просто крадат храна, а нападат и отвличат хора, най-вече деца. В последствие, в гората намират дрехите и останките им.

Местните жители са ужасени от случващото се. В едно от селата са убити шест деца. Едно от семействата било принудено да изостави къщата си и да се премести на друго място, защото шимпанзетата постоянно ги нападнали.

Има много засегнати деца, но точни цифри не са посочени. Някои от тях са имали късмет, когато жителите са успели да забележат как шимпанзетата влачат децата към гората и реагират навреме, като успяват да ги спасят.

По-рано, нищо подобно не се наблюдавало в поведението на местните шимпанзета. По принцип, те никога не са били миролюбиви същества, но към хората винаги са били предпазливи и обикновено не се приближавали до населени места. А атаките на шимпанзета били далеч по-редки.

Изследователите приписват промяната в поведението на приматите на факта, че в Уганда има нарастващо население. През 1911 г., в тази бедна източноафриканска държава са живели само 2,5 милиона души, а през 2018 г., вече са 43 милиона. Повечето от семействата имат много деца.

Повече от 80 % от населението живее в селата и яде това, което си отглежда. Хората постоянно имат недоимък на храна и все повече горски площи се изсичат за ферми и ниви.

През последните 25 години, Уганда е загубила 63 % от горите си и сега, само 15 % от територията на страната е покрита с гори. Много животни, включително шимпанзетата, имат проблеми с намирането на храна. А по нивите на хората, те намират лесно царевица, маниока, захарна тръстика и други вкусни за тях храни.

Жените, работещи на полето, постоянно вземат малките си деца със себе си, за да ги хранят между плевенето. Когато шимпанзетата нападат тези полета, по някаква причина нападат и деца. Понякога децата биват ранени и убивани на място, друг път ги завличат със себе си в гората.

Една от жертвите на маймуните е двегодишно дете, което шимпанзето е наранило с мощен удар. Когато хората го намират, момчето все още било живо, но умряло по пътя за болницата.

Учените все още не могат да обяснят причините за неразбираемата агресивност на шимпанзетата по отношение на децата, защото маймуните почти не докосват месото на убитите. Преди това, възрастните шимпанзета обикновено са се пазели и предпочитали да заобикалят хората.

Изследователите и местните жители не знаят как да се справят с този нов проблем. В света няма повече от 300 хиляди шимпанзета, а в Уганда ловът за тях е забранен. Всяко убийство на маймуна може да бъде наказано с тежка глоба.

Един от местните жители вярва, че поведението на шимпанзетата може да е отмъщение срещу човешката агресия. Самият той е установил крехко примирие с тези маймуни. Храни ги с плодове, когато се приближат до къщата му.

Той казва:

„Шимпанзетата са много умни. Ако не ги нападате и не ги гоните, те ще ви бъдат приятели. Но, ако започнете да бъдете агресивни към тях, ще породите буря.“

Свързани