Домашна Пица? О, Да!

2
335
Добави коментар
ivanss
ivanss

Пица (на италиански: pizza) е италианско национално ястие, популярно в цял свят. Представлява плосък и кръгъл хляб, изпечен в пещ, който обикновено се покрива с домати или сос на доматена основа и моцарела. Съобразно културните и регионалните предпочитания се добавят и други съставки.

Магазинът или ресторантът, където се правят и сервират пици, се нарича „пицария“. Приготвяне – Класическото тесто за пица се приготвя от брашно, мая, захар, сол, зехтин и вода. Тестото се меси на ръка, след което втасва определено време и се разточва на тънък пласт (обикновено с дебелина 0,5 cm). Майсторите на пица използват зрелищен начин за разточване на тестото, подхвърляйки го във въздуха.

Тестото се покрива с домати или доматен сос. Добавките след това са обосновани от традиционната кухня или определен вкус. Класическата пица се пече в специална пещ (горяща с дърва), много бързо и при много висока температура (обичайно в нагрята до около 200 °C фурна, пече се за около 10 – 12 минути).

В САЩ се прави „американска“ пица, с много по-дебела кора, изискваща по-дълго време за печене.

Класическите разновидности на италианската пица са: „Маргерита“, „Капричоза“, „Диавола“, „Калцоне“, „Везувий“, „Четири сирена“, „Римска“, „Рукола“, „Хавайска“, „Маринара“ и много други.