Астронавтите Лука Пармитано и Ендрю Морган отново са в открития космос, за да ремонтират Алфа Магнитен Спектрометър

2
121
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: европейският астронавт Лука Пармитано по време на първата извънбордова дейност, посветена на ремонта на „Алфа Магнитен Спектрометър“, проведена на 15-ти ноември. Photo credit : NASA

22 ноември 2019 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Втората „космическа разходка“, посветена по ремонта на уникалния научен прибор „Алфа Магнитен Спектрометър“, е в ход! 

Европейският астронавт Лука Пармитано и неговият американски колега Ендрю Морган излязоха в открития космос в 14:02 ч. българско време. Очаква се извънбордовата дейност да продължи около шест часа и половина. Първата „космическа разходка“ бе проведена на 15-ти ноември, като нейната продължителност бе 6 часа и 39 минути. Първоначалните ремонтни процедури приключиха добре, но предстои още много работа, за да може $2-милиардният търсач на тъмна материя да бъде приведен в работоспособно състояние. 

Експертите смятат, че ремонтната дейност не отстъпва по сложност на някогашните поправки на космическия телескоп „Хъбъл“ от астронавтите на космическите совалки. „Алфа Магнитен Спектрометър“ никога не е бил построяван с намерението да бъде обслужван в открития космос, така че НАСА се подготвяше в продължение на няколко години за тези „космически разходки“ и за тази цел бяха създадени уникални пособия за поправка. Голяма част от пособията бяха доставени на борда на МКС от американския космически кораб „Сигнус“, който успешно се скачи с орбиталния комплекс в началото на ноември.

В петък, по време на първата извънбордова дейност, Пармитано и Морган премахнаха покривалото на „Алфа Магнитен Спектрометър“, монтираха парапети, за които могат да се захващат и да им е удобно да ремонтират, премахнаха застопоряващите връзки на кабелите и охлаждащите тръби и отстраниха изолацията.

Днес задачите са доста по-сложни – трябва да се подготвят нови кабели за електрозахранване и пренос на данни, да се монтират скоби за застопоряването на новия помпен модул, да се пререже една тръба, за да се изпусне ненужният охладител от въглероден диоксид и да се прережат още пет по-малки тръби за пренос на въглероден диоксид.

На 2-ри декември астронавтите отново ще са в открития космос, за да прикачат новия помпен модул и да завържат новите охлаждащи тръби към „Алфа Магнитен Спектрометър“. Окончателна четвърта извънбордова дейност ще бъде проведена по-нататък за довършителните процедури и коригирането на евентуалните усложнения, които може да са възникнали. 

Ако поправката мине наред, приборът ще работи поне до 2030-та година. 

Наблюдавайте „космическата разходка“ НА ЖИВО на уебсайта на НАСА ТВ: https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/