Коалите са изправени пред изчезване

1
146
Добави коментар
vocala
vocala

Пожарите, които бушуват из цяла Австралия през последните седмици, представляват голяма заплаха за голяма част от емблематичната дива природа на страната, като коалите са сред най-уязвимите създания. За разлика от едноутробните, които са в състояние да преживеят горските пожари чрез криене под земята или бързо движещи се кенгура, известните сънливи коали са склонни да се изкачват до върха на най-близкото дърво и да се свиват на топка, когато са в опасност, което очевидно не е най-добрата тактика при горски пожар.

Трагично е, че много коали вече са станали жертва на непрестанните пожари през тази година, като тежкото им положение спечели внимание, след като видео на жена, спасяващо лошо изгоряла коала от бушуващ огън в Нов Южен Уелс, бе разпространено в социалните мрежи.

Според близката болница „Коала“ в Порт Макварие, около три четвърти от пожарите горят в основните хабитати на коалата, като 350 животинки вече са открити мъртви.

Дори онези, които успяват да избягат от пламъците, вероятно ще страдат от унищожаването на огромен брой евкалиптови дървета, които са основна храна за тях. Една възрастна коала изяжда около килограм листа от евкалипт на ден и въпреки, че е бързорастящо дърво, което е склонно да се справя добре след пожари, ще изминат няколко месеца, преди някой от изгорелите екземпляри да се разраства, което означава, че много коали могат да се изправят срещу глад.

Изчислено е, че около 1000 коали може би са умрели и до 80 процента от местообитанието им е унищожено, тъй като 2,5 милиона декара са изгорени през Куинсланд и Нов Южен Уелс през последните два месеца. Това доведе до повторение на твърденията, първоначално отправени през май от Австралийската фондация Коала (AFK), че видът вече може да бъде „функционално изчезнал“, което означава, че техният брой и генетичното разнообразие са толкова ниски, че няма надежда за възстановяване.

Макар че със сигурност е вярно, че коалите са изправени пред нарастващи опасности, тъй като местообитанието им продължава да изчезва, изчезването на този вид остава малко вероятно. Проучване от 2016 г. за извличане на тенденции в популацията изчислява, че броят на популацията на коали е около 329 000 – значително по-висок от цифрата от 80 000, цитирана от AFK.

Според Кристин Адамс-Хоскинг от Университета в Куинсланд и един от авторите на проучването от 2016 г., коалите са изчезнали в някои райони на Австралия, но са в изобилие в други. Проучването им оцени огромно 53-процентно намаление на популацията на коала в Куинсланд, но само 3-процентно намаление в Южна Австралия. Като цяло обаче се очаква броят да продължи да намалява, ако не бъдат положени повече усилия за опазване на коалите и местообитанието им.

Видът е посочен като уязвим в Куинсланд и Нов Южен Уелс от 2012 г. и без да се вижда край на пожарите в нито един от тези щати, безспорен факт е, че коалите се нуждаят от помощ.