Как да се справим с настинката

2
121
Добави коментар
svetla58
svetla58

Дори и да сте от хората, които трудно се разболяват, шанса да ви се наложи да се борите с поне една настинка през този сезон не е малък. Претоварване, кашлица, болки в гърлото, хрема, треска, главоболие, мускулни болки – всичко това се причинява от вируси, от които има повече от 200 подтипа, които могат да доведат до обикновената настинка. Тези вируси се предават чрез контакт, независимо дали става с ръкостискане, кихане или размяна на плюнка. Затова в тази статия споделяме няколко от любимите ни методи за намиране на облекчение, когато настинка ни атакува.

 

Набавете си цинк.

Препоръчително е да приемете цинк, засилващ имунитета, в рамките на 24 часа след като за първи път изпитате симптоми на настинка, тъй като изследванията показват, че той може да намали тежестта на симптомите и продължителността на настинката. Хубаво е пациентите да продължат да приемат поне 75 mg на ден, докато не се почувствате по-добре.

И за да предодвратите настинките на първо място, докторите препоръчват целогодишно да приемате цинк чрез богати на цинк храни, включително миди, бобови растения, ядки и семена, млечни продукти и яйца.

 

Не забравяйте пилешката супа.

Това наистина ли е списък за това как бързо да се отървете от настинка, ако не включваше пилешка супа? Отговорът е не. Изследванията предполагат, че някои от съставките на тази супа могат да бъдат противовъзпалителни, което позволява на имунната ви система да използва най-добре енергията си за борба с инфекцията.

Пийте (повече) вода.

Не, водата няма да ускори оздравяването, но ще ви предпази от това настинката да се влоши. Ако смятате, че настинката ви е прерастнала в грип, е още по-важно да се заредите с H2O, тъй като често срещаните симптоми, като изпотяване, повръщане, диария и загуба на апетит, могат да доведат до дехидратация.

 

Пробиотик.

Ако вече не приемате пробиотична добавка за здраве на червата, е време да започнете, тъй като те могат да помогнат имунната ви система да се справя по-добре с вируса. Можете също да наблегнете на някои от любимите си ферментирали храни (които съдържат естествени пробиотици), като кисело мляко, кефир, кисело зеле, кисели краставички и т.н.

 

Спете повече.

Считайте това за позволение да си останете малко по-дълго в леглото. Експертите от целия съвет са единодушни, че сънят е ключов, когато става дума за настинките. Всъщност д-р Маккуин казва, че получаването на адекватна почивка не е само един от най-добрите начини да се отървете от настинка, но също така може и да ви предпази от появата ѝ на първо място. В едно проучване изследователите установяват, че тези, които спят по-малко от седем часа за период от две седмици, имат почти три пъти по-голяма вероятност да се разболеят от тези, които спят осем часа или повече.

6. Направете си чай от джинджифил.

Коренът от джинджифил може да помогне на настинките ви, благодарение на  противовъзпалителните му свойства. Също така може да добавите резен пресен джинджифил (или торбичка с чай от джинджифил) към чаша гореща вода и да добавите лимон, мед и канела. Сместа помага при болки в гърлото, хрема и кашлица.