5 лесни начина да добавите повече фибри към диетата си

1
236
Добави коментар
vocala
vocala

Повечето хора не ядат правилното количество фибри. Ето как да си набавим повече.

Когато говорим за здравословно хранене неща като куркума, зехтин, веган и без глутен, са нещата, които са разпространени в социалните медии. Да говорим за фибри просто не е толкова „яко“. Но фибрите са важна част от здравословната диета.

Повечето хора само са чували, че трябва да ядат пълнозърнести храни и че фибрите са полезни за… запек. Повечето хора не получават препоръчителното количество диетични фибри или разбират, че недостигът им идва с риск за здравето.

Така че защо фибрите са толкова важни? Яденето между 25 до 29 грама фибри на ден спомага за намаляване на холестерола, контролиране на кръвните захари – нещо, което е много важно за диабетиците, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и, разбира се, насърчава здравето на червата.

Намирането на вкусна храна с високо съдържание на фибри изобщо не е трудно, ето как.

Пълнозърнестите храни са страхотни

Днес можете да намерите пълнозърнести хлябове, зърнени храни, пшенични макаронени изделия и брашна във всеки супермаркет. Поне половината от зърната, които ядете, трябва да са цели, а не рафинирани. Проверете етикетите на продуктите, за да видите, че пълнозърнестото брашно или други зърнени храни – кафяв ориз, ечемик, булгур, елда или овес – са първата съставка. Ето един вкусен съвет, овесът е натоварен с фибри.

Яжте повече плодове и зеленчуци

Повечето плодове и зеленчуци съдържат разтворими фибри, което означава, че те могат да бъдат усвоени и използвани от организма. Авокадото, малини и боровинки са с много високо съдържание на фибри. Портокалите, бананите и ягодите не изостават от тях. Най-добрите зеленчуци за ядене са артишок, брюкселско зеле и кореноплодни зеленчуци като сладки картофи, моркови и цвекло. Направете си зеленчукова яхния, за да се запасите с фибри.

Закуската

Когато жадувате закуска вечер, пуснете малко пуканки или вземете шепа ядки – бадемите имат най-много фибри. Ако имате желание за шоколад, вземете си тъмен и най-малко 70 – 95 процента съдържание на какао.

Заредете се с бобови растения

Фасулът, грахът, нахутът и лещата са чудесни източници на фибри. Можете да си направите леща или грахова супа, да направите начоси с преработен черен боб и чипс от пълнозърнеста пшеница.

Напълнете храната с фибри

Това е лесно. Просто добавете пълнозърнесто брашно за печене. Добавете овес към тестото за палачинки. И използвайте семена от чиа, те са най-добрият източник на фибри на земята.