Защо мъжете развиват рак по-често от жените?

1
142
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Изследователи от австралийския раков център “Peter McCallam” са опитали да установят, защо мъжете страдат от рак по-често от жените.

Освен ако, разбира се, не вземем  предвид тумори, свързани с репродуктивната система (в смисъл, че ракът на шийката на матката или на яйчника при мъжете просто няма как да има).

Известно е, че клетките стават злокачествени поради мутации в ДНК-молекулата. Една от най-често срещаните ракови мутации са мутациите в гена TP53. Той кодира протеина p53, който често се нарича и “пазител на генома“.

p53 следи за увреждането на ДНК и ако те започнат да се натрупат твърде много, спира клетъчното делене и стартира програмата за апоптоза  (клетъчно самоубийство).

Ако p53, поради мутация, не работи добре, или ако е представен съвсем слабо в клетката, то в ДНК-молекулата ще започнат да се натрупват други мутации,  което може да провокира неконтролирано делене на клетките и в резултат да се развие раково заболяване.

Авторите на работата статията, считат че сексуалното пристрастие в статистиката на злокачествените заболявания е по някакъв начин свързано с протеина  p53 и неговия ген TP53.

Сравнявайки мутациите при 12 вида тумори, изследователите откриват, че: първо, мутациите в TP53 се срещат по-често при мъжете,  отколкото при жените. Така сред раковите мутации има такива, които са по-чести при мъжете и такива, които са по-чести  при жените. Очевидно мутациите в TP53 са предимно сред мъжете.

Но това не е всичко. Протеинът p53 и неговият ген работят в тандем с други протеини и гени, които влияят върху активността им.

И ако нещо  се случи с партньорските гени, тогава p53 ще работи по различен начин, дори и да няма мутации в самия него. А сега, както се оказа, на Х-хромозомата  има цяла група гени, които влияят на “пазача на генома“.

И трето, както е посочено в статия в Nature Communications, при жените мутиралите X хромозомни  гени, които засягат p53, често просто се изключват и следователно не могат да повлияят неблагоприятно на p53.

При мъжете обаче, такива гени продължават да  действат след мутации, обърквайки p53, което означава злокачествена дегенерация на клетките. Тъй като жените имат две X хромозоми, може  да се предположи, че копията на желаните гени могат да действат върху другата хромозома, където те не се влошават от мутациите. Но какви конкретни механизми  помагат на клетките на женското тяло да изключат опасните гени, остава да се установи.

Междувременно може да се твърди само, че “пристрастията” в статистиката на злокачествените тумори между мъжете и жените са свързани с известния протеин  p53 и това трябва да се вземе предвид, ако искаме да се научим да оценяваме предварително вероятността от риск от подобни заболявания.

Източници на информация:

1.https://nkj.ru/news/37393/?fbclid=IwAR1SeW_kwK4waNFFCdXyo5jBea6JMMAQWzkoMzawSJBHqTZ6S9DksWPb7L0
2.https://www.nature.com/articles/s41467-019-13266-3