Как да се отървем от целулита?

2
207
Добави коментар
krepkozdr
krepkozdr

Kак да се отървем от целулита e доста често срещан въпрос. В определени количества проблема се среща в между 80% и 92% от жените над 20 години и около 35% от мъжете. В настоящата статия ще разгледаме основните причини за появата, както и добре изпитани методи и подходи за премахването му. Включили сме и съвите, които да ви помогнат да се справите с проблема в дългосрочен план. 

как да се отървем от целулита
Какво е целулит? 

Много от специалистите наричат целулита болестно състояние. Ние обаче, бих го определили като моментно явление. Това се дължи основно на факта, че в определени момент неговото ние е по-високо, а в други по-ниско. Целулит е количеството мастна тъкан събрано под кожата. Най-често той е забележим в областта на таза, дупето и краката. Отговорът на въпроса “Защо жените страдат от целулит повече от мъжете” също е лесен – жените имат по-тънка кожа, което се оказва фактор при натрупването на мазнините. 

 

На какво се дължи портокаловата кожа?

От гледна точка на структура, мастните и колагенови клетки са преплетени в подкожната тъкан. Това, което прави женската кожа по-слаба от мъжката е факта, че при жените влакната са успоредни и в повечето случаи мастните влакна разкъсват колагеновите и излизат на повърхността. Това прави кожата неравномерна и създава ефекта на портокаловата кора.

Какво предизвиква натрупване на целулит?

Интересен е факта, че все повече учени определят наличието на целулит като нормално състояние. Това се дължи не само на факта, че огромен процент от хората го имат, но и на неговите причини. Терминът целулит се появява през 60-те години на миналия век и от тогава насам изследванията в областта класифицират следните основни причини за натрупването му: 

Вие сте генетично предразположени – ако майка ви е имала целулит, то най-вероятно и вие ще имате. Тук разбира се говорим за податливост в процентно отношение, а не за задължителен ефект. 
Хормонален дисбаланс е доста често срещана причина за наличие на целулит – противозачатъчните таблетки например стимулират натрупването по бедрата и дупето. 
Начин на живот и хранене – В други наши статии, ние сме коментирали многократко ефекта от цигарите, алкохола, застоялия живот, липсата на спорт и т.н. Към всичко това бихме добавили и целулита. За да запълним цялата картинка, бихме добавили стрес и висококалорична храна.  

Kак да се отървем от целулита ? 

Поради ред обективни причини, за първите два фактора, а именно генетичното предразположение и хормоналния дисбаланс, не се препоръчва домашно лечение или прилагане на съвети намерени онлайн. Ако един от тези фактори е установеният причинител във вашия случай – то ние бихме препоръчали консултация е вашия лекар. 

Начинът на живот и хранене са нещата, които можете да подобрите в домашни условия и без изрична намеса на лекар. Затова нашите съвети за борба с целулита са насочени основна в тази насока. 

Добре разбираме, че има огромен брой козметични продукти и уреди, които имат претенции да вършат чудеса. Дали това обаче е вярно? Ефекта, може да се постави под сериозно съмнение, особено когато говорим за максимален краен резултат. Съгласни сме, че определени продукти имат положителен ефект, но в няколкото разгледани случая –  да говорим за трайно премахване на целулита е по-скоро несериозно. 

Накратко казано, това което ще ви гарантира успех в битката с целулита е здравословно хранене, достатъчно количество вода и активно спортуване. 

Препоръчителни храни и количество вода  при целулит

Да започнем с пиенето на достатъчно вода. Съотношението на количеството вода, от което се нуждае вашият организъм се базира на вашите килограми и времето за активен спорт. Ето няколко сравнителни стойности:

80 кг. – 1 час спорт на ден – нужно количество 3.350 л.
70 кг. – 1 час спорт на ден – нужно количество 3.200 л.
60 кг. – 1 час спорт на ден – нужно количество 2.850 л.
50 кг. – 1 час спорт на ден – нужно количество 2.500 л.

За по-добър краен ефект, бихме препоръчали да премахнете газираните напитки изцяло от менюто ви. Освен, че това не е чиста вода, те съдържат и много захар, което нарушава баланса ви. 

Храната в менюто трябва да има по-малко сол. Солта причинява задържане на водата, което от своя страна причинява подуване и прави портокаловата кожа по-видима. 

Обърнете по-сериозно внимание на плодовете и зеленчуците с високо съдържание на калий. Това са кайсии, банани, картофи, джинджифил и се намират лесно на пазара. Калият е минерал, който спомага за преноса на кислород, а освен това ускорява процеса на изхвърляне на отпадъците от тялото. 

В чушките и кивито има големи количества витамин “C”. Той е важен за синтеза на колаген, който пък прави кожалата гладка и стегната. 

Намалете до минимум тестените и пържени храни. Сложете на централно място фибрите. Консумирайте лимони, чесън и лук – освен пречистването на черния дроб, тези продукти регулират и нивото на инсулин, което е фактор за наличието на целулит. 

Спортуване при целулит?

Без значение, дали се стремите да се отървете от натрупан целулит, спортуването трябва да бъде неизменна част от ежедневието. В нашия случай се препоръчва комбинация от силови и аеробни упражнения. В залите за фитнес има достатъчно уреди с които да напрегнете таза, дупето, вътрешното и външното бедро, но това далеч не означава, че задължително трябва да посещавате зала. Има голям брой упражнения, които можете да правите у дома. Ето кратък списък:

Качване и слизане по стълби
Махове
Клекове 
Скачане на въже 
Наклони

Всяко едно от тези упражнения ще натовари организма, което като резултат ще почне да топи мазнините и дренира проблемните зони. Примери за силови упражнения са: 

Повдигане на крака от легнало положение
Мъртва тяга с гири
Клекове с гири
Напади с гири
Стискане на топка с вътрешната част на бедрата

Домашни антицелулитни процедури

Вероятно много хора биха заложили на магически процедури в скъпи студиа. Ние ще предложим няколко работещи варианта, които сме изпитвали във времето: 

Ексфолиация с утайка от кафе – предвид абразивната си структура, утайката от кафе е идеалният материал, с който да обработите кожата. Необходимо е да смесите утайката с малко количество вода и да нанасяте с кръгови движения в зоната на проблема. Продължителност между 5 и 10 минути е достатъчна. След приключване – отмивате. 

Контрастен душ и ексфолираща ръкавица – Контрастният душ е редуване на топла и студена вода, която стимулира кръвообращението. За максимален ефект – следвайте следната методика:

Започнете с хладка вода като постепенно увеличавате градусите
Останете между 60 и 90 секунди под максимално топла вода, на която издържате
Сменете топлата със студена вода
Повторете между 3 и 5 път

Започнете кръгови движения с ексфолиращата ръкавица като се движите от глезените към бедрата и от китките към раменете. Корема, гърдите и гърба оставете последни. Общата продължителност на контрастния душ трябва да е около 10тина минути. Ефекта се чувства веднага след приключването.