ИНТЕРЕСНИ ФОТОСИ ОТ „ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО“ РАЗЛИЧНИТЕ НОВИНИ DIFFERENT NEWS

2
140
Добави коментар

СНИМКИ:ЖИВКО МИХАЛЕВ Пещерата е разположена на 1,5 км северно от село Триград в Триградското ждрело в Родопите.Името на пещерата идва от формата на бившия вход (сега – изход), наподобяващ дяволска глава.Първият опит за проникване в пещерата е направен през 1962 г. от Радостин Чомаков, Никола Корчев и Елена Пъдарева. Тримата алпинисти достигат до Голямата зала на пропастта, след което правят опит да продължат надолу по пътя на реката. Недостигът на екипировка, както и липсата на опит осуетяват по-нататъшното проникване в пропастта. 1968 г. остава в историята, когато придошлата река помита по пътя си над 350 кубика дървен материал, които увлечени от бурните води потъват в пещерата, от които нито треска не излиза на изхода на реката, който се намира на няколкостотин метра от входа на пещерата. Опит с оцветители на водата, показват, че са необходими час и половина за да може водата да измине пътя от входа на пещерата до изходът на реката от нея. След изчисления учените установяват, че за това време със скоростта, с която се движи водата, оцветената такава е изминала 40 км. из дебрите на Дяволското гърло.

Дяволското гърло е пропастна пещера, която е формирана вследствие на пропадането на земните пластове. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.

Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена „Бучащата зала“. Дължината ѝ е 110 м, ширината – 40 м, а височината ѝ достига до 35 м. Това е най-голямата зала в българските пещери след входната зала на Деветашката пещера – в нея може да се побере напр. катедралата „Св. Александър Невски“. В пещерата се влиза през изкуствена галерия с дължина 150 м, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад през стария вход до повърхността. На близо 400 м от входа на „Дяволското гърло“ водите на подземнотечащата река се губят в сифон-галерия. Дължината на сифона е повече от 150 м, а след него по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през пещера. Пещерата Дяволското гърло е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз под номер 88 (има печат). Пещерата е благоустроена – електрифицирана е, стълбите край бучащите води на подземния водопад са обезопасени с бетонен парапет. Дължината на пещерата е 1 км, маршрутът за туристи – 350 м. Температурата в пещерата е около +8 °C.(Уикипедия)