Духовното наставничество като служение на примирението между човека и Бога

2
153
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

 

 

– В тази страна чуваме от време на време, че свещеници и изповедници дават съвети на хората относно това дали да си сменят колата, дали да си купят нов телевизор и други подобни.

– Това е категорично изкривяване на Евангелието. Някои духовни наставници понякога учат хората в света да искат благословение за всяко дребно нещо, което правят в живота си: било да си купят кола, или нов телевизор, или дали да отидат на почивка. Аз не позволявам на хората да ми задават такива въпроси. Ако ме попитат: „Имам ли благословение да отида на почивка?“, им казвам: „Обсъди го с жена си и виж дали ти е по джоба“. Това е едно погрешно пренасяне на монашеския живот в света. Ако не зачитаме свободата на хората в света, светът ще си отмъсти, като дойде в манастира и отнеме нашата духовна свобода. Не се меся и не желая да контролирам живота на хора, които не живеят в манастира, а просто се е случило да идват за изповед, преди всичко защото искам да опазя своята собствена свобода. Неправилно е да се опитваме да контролираме хората за такива неща. Вярно е, че в манастира искаме благословение за всичко, но дори и там го правим само в началото – това не може да продължава твърде дълго, а само докато се научим. Правим това, защото в манастира всичко се върши в името на Бога, всичко е организирано около Литургията. Монашеството е един различен начин на живот. В света, ако ходиш на работа във фабриката, трябва да спазваш правилата на работа там. Бог не е в центъра на това. Наистина, какво може да каже един духовен наставник за това? Простете ми, разбирате какво искам да кажа.

из книгата: „Разширяването на сърцето“

Сподели: Send this article by email

What is your name?

Please indicate below the emails to which you want to send this article: Духовното наставничество като служение на примирението между човека и Бога

Enter one email per line. No more than 5 emails.

Send

Close