Проучване на Агенцията по заетостта

3
208
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Проучване на Агенцията по заетостта

Статията е публикувана в сайта на Нова ТВ. Оригиналът можете да видите ==> ТУК <==

По статията от Нова ТВ си личи, че всъщност свободните позиции в България са много малко на брой, имайки в предвид числеността на населението, годишният приток на завършили ученици, които искат да работят. С оглед на това пътуванията на завършили средно образувание извън страната се увеличава, вместо да е обратното. за съжаление органите не се сещат че за да има от кого да събират заплатата си, населението на България трябва да си остане тук. Всеки, който е извън страната, плаща единствено данък, ако има имот, но не и друго. Тоест правителството ще страда съвсем скоро от това, кеото прави. За съжаление, на никой, дори на гражданите на българия не му пука особено. Защото, ако беше така, щяхме да си търсим правата. Надяваме се, това все пак да се промени и броят на завръщащите се в България и броят на работни места да се увеличи, както и броят на качествени кадри. За да работи вътрешната ни икономика,кръговрата, не трябва да се прекъсва.

––––––––––––-

Реклама: Намерете подходчща работа за вас, регистрирайте се и кандидатствайте. Ако сте работодател, регистрирайте се и публикувайте безплатна обява за вашите свободни позиции в  Jobs Help BG – Обяви за работа https://jobshelp-bg.com

––––––––––––-

Повече специалисти с квалификация ще бъдат необходими на работодателите в краткосрочен план – през следващите 12 месеца, а също и в средносрочен план – след 3-5 години.Това показват резултатите от третото поредно и първо за 2019 г. проучване на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта е направила през февруари и март съвместно с областните комисии по заетост, пише БТА.

 Изследването е национално представително върху база от 396 000 активни предприятия в страната. Работодателите заявяват нужда от близо 327 000 работници и специалисти през следващите 12 месеца, като от тях малко над 179 000 са специалисти и работници с квалификация. Най-търсени са работниците в хранително-вкусовата промишленост, машинните оператори, строителите, шивачите, охранителите, работниците по дървообработване, монтажниците в строителството, готвачите и др.

Българският бизнес се нуждае и от други 70 164 специалисти с правоспособност или висше образование, като петте най-търсени са учители, шофьори, медицински сестри, лекари и машинни инженери. Освен това, в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца, ще са необходими и 77 710 работници без специалност.

Осем от десет работодатели заявяват, че основната форма на заетост, която ще осигурят през следващата една година, ще е на постоянен договор и пълен работен ден.

Аналогично на предходните две проучвания, които Агенцията по заетостта направи през 2018 г., работодателите най-често очакват (85,5 на сто от анкетираните) техните служители да притежават умения за самоконтрол и дисциплина и умения за работа под напрежение (62,9 на сто). На трето място този път работодателите поставят потребността от знания и умения за въвеждане на нови технологии в 55,9 на сто от случаите (срещу 55,2 на сто през август 2018 г.), следвани от знания и умения за работа с клиенти (55,6 на сто) .   Нагласите на бизнеса за наемането на нов персонал през следващите 6 месеца показват, че от 396 066 предприятия, обхванати в настоящото проучване, 18,51 на сто или 73 313 имат намерение да търсят нов персонал, 78,4 на сто или 310 912 предприятия не възнамеряват да се разширяват и само 3 на сто или 11 882 обмислят съкращаване на персонал.   В средносрочен план, след 3-5 години на българския бизнес ще са необходими повече от 22 500 информатици и още толкова икономисти. Секторът, който ще търси най-много специалисти с висше образование следващите 3 до 5 години остава „Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване“ с 22 на сто от всички заявени потребности или общо 48 391 души.   Областите, в които работодателите заявяват най-много потребности от работна сила с професии, тясно свързани с Индустрия 4.01, са София-град, Варна, Пловдив, Русе и Плевен.