Маточина – билката, която в никакъв случай не трябва да пропускаш през юли

1
171
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Маточина – помага при проблеми на нервната система; има антимикробно действие

Маточината или т. нар. лимонче е особено полезна билка за хора, изложени на непрекъснат стрес и напрежение. Защото листата с мек лимонов вкус действат успокояващо на нервната система и облекчават породени от напрежение смущения на стомаха и червата.

Маточината (от лат.

Melissa officinalis) ни е добре позната от билковите чайове за масова консумация. Това многогодишно тревисто растение с тъмнозелени листа, които имат характерна лимонена миризма, оказва редица ползи върху здравето ни, за които е добре да сме информирани. У нас маточината е известна още като маточник, лимонче, пчелник.

Маточината произхожда от планинските райони на Южна Европа. Още от древността маточината се е използвала от гърците и арабите при всякакви болести, причинени от смущения в нервната система. Цветовете на маточината са дребни, бели, жълтеникави или розови. Маточината расте из храсталаците, редките гори, покрай градините и оградите навсякъде в България. Обикновено се използва цялата надземна част или само листата на маточината, в зависимост от целите.

 

Листата на маточината се берат в периода преди цъфтежа (към средата на юли). Ако маточината е цъфнала, листата не се събират, тъй като вече са изгубили характерната си миризма и лечебните си качества, пише „Gotvach.bg„.

Билката се суши на сенчесто и проветриво място или в сушилня при температура до 35 градуса. Изсушените листа отгоре са зелени, а отдолу – по-светлозелени, със слабо нагарчащ, тръпчив вкус. При смачкване или разтриване трябва да са запазили характерната лимонова миризма. Съхранявайте ги на сенчесто, проветриво и сухо място в хартиени пликове или картонени кутии, избягвайте полиетиленовите торбички.

Кулинарна употреба на маточината
Листата от маточината са били използвани още от древните гърци и римляните заради приятния освежителен мирис, напомнящ този на лимонова кора. Днес маточината се влага при приготвяне на болета и ликьори. Не е добре да смесвате маточината със силни подправки като мента, индийско орехче, джинджифил. Със сушена маточина доста добре се подчертава вкуса на рибата.

 

Здравословни ползи от маточината Маточината действа успокояващо на нервната система, има антиспастично и противогърчово действие. Стимулира апетита и процесите на храносмилане, потиска гаденето и повръщането. В народната медицина листата на маточината се употребяват при лечение на високо кръвно налягане, виене на свят, главоболие, за усилване на зрението и дори шум в ушите. Намира приложение за жабурене и гаргара при възпаления на венците и устната лигавица. Маточината премахва и лошия дъх.

Маслото от маточина също намира голямо приложение в лечението на всякакви видове бактериални, гъбични и екземни инфекции поради антисептичните си свойства. Масажи с него облекчават артритни и ревматични болки.

Маточината подобрява съня, отстранява чувството на възбуда и напрежение, премахва раздразнителността, безпокойството, тревогата, страха. Тази билка има цялостно благотворно действие върху нервната система – повлиява положително болестта на Алцхаймер, синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, депресия, хистерия, безсъние, меланхолия, мигрена, нервно напрежение, изостря паметта, при стресови състояния, сърдечна невроза и т.н.

 

Ето и как да си приготвите чай от маточина – залейте една чаена лъжичка нарязани листа маточина със 100 мл вряла вода. След 30-60 минути прецедете запарката и я изпийте. Вечерно време ефектът е особено добър. При по-упорити състояния пийте по 3-4 чаени чаши от приготвената запарка.

С маточина може да лекувате и херпес. За целта пасирайте половин шепа листа маточина заедно с 2 с.л. вазелин. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес и оставете мазилото да престои на тъмно и топло място за 2 дни. Нанасяйте от помадата върху херпеса и той ще изчезне до ден-два. Маточината оказва благотворно действие при сърдечни заболявания – тя помага за преодоляване на умората, съдейства за прекратяване на тахикардия и болки в областта на сърцето.

 

При приемане на препарати с маточина се забавя дишането, изчезват ритъмните смущения и се понижава кръвното налягане.

Маточината има подчертано спазмолитично и газогонно действие при функционални заболявания на червата. Може да успокои коликите от задържане на газовете в червата, но също така и да спре порива за повръщане.

 

Маточината стимулира храносмилането и отделянето на жлъчен сок, в по-големи количества възбужда апетита. Препарати на основа маточина се използват и при виене на свят, за усилване на зрението, болезнена менструация, кожни обриви, ревматични отоци. Под форма на компреси маточината се прилага много успешно за лечение на циреи.

Вреди от маточината Маточината е противопоказна за бременни жени и кърмачки. Ако приемате успокоителни лекарства или тиреоидни средства за регулиране дейността на щитовидната жлеза, е добре да се консултирате с лекар преди да започнете употреба на маточина. Лекарско мнение и позволение ви е нужно и ако имате остри възпаления на стомаха и червата, остра кашлица, чернодробни заболявания или епилепсия.

 

edna.bg

 

И още:

Топ ползи на маточината:

Билката помага срещу вируси, остри кашлици и обилно потене;
Маточината подтиска гаденето и стимулира апетита;
Според бабините рецепти маточината лекува високото кръвно, премахва шума в ушите, може да се приема срещу нередовна менструация;
Лековитата билка действа срещу неврози, ускорен пулс и мигрена;
Когато е под формата на масло, лекува гъбички, бактериални и екземни инфекции;
С маточина може да се жабурите, ако страдате от възпалени венци или имате лош дъх;
Чаят от маточина успокоява, повишава концентрацията и активността в работата, гони тревогата и раздразнението;
В случай, че имате неспокоен сън, маточината е вашето лекарство;

 

Хипертония

Босилек и ирландски лишей – по 70 г, бъзов цвят, буков мъх, маточина, мащерка и балканска чубрица – по 50 г от всяка. Две супени лъжици от сместа и 1 чаена лъжичка наситнени кори от портокал се запарват в 1/2 л кипяща вода (сипват се в минутата на възвирането), после съдът се отмества на тих огън за още 10 мин. След изстиване се прецежда и се получава лечебна напитка, от която се пие по 1 винена чашка (75 г) сутрин, обед и вечер преди ядене – 10 мин, след като се вземат капките с бучката захар и 10 мин преди самото ядене.

При високо кръвно

В българската народна медицина листата на маточината се употребяват при високо кръвно налягане, виене на свят, главоболие, за усилване на зрението, при нередовна менструация, шум в ушите, подагра, безсъние, лош дъх в устата.

Прави се запарка от две супени лъжици билка и 500 мл. вряща вода/оставя се да кисне два часа/. Пие се по една винена чаша три пъти на ден.

При нервност

Хидроалкохолният екстракт от маточина проявява седативен ефект върху централната нервната система и действа като успокоително. Консумацията на 16 г изсушени листа от маточина изостря паметта и засилва концентрацията, се посочва в изследване, проведено през 2003 г. Авторите на изследването предполагат, че маточината оказва влияние върху настроението и когнитивните способности и може да се използва за лечението на болестта на Алцхаймер.

За спокоен сън

Една чаша от топлата напитка вечер е най-простото и ефективно средство, което помага не само за заспиване, но прави съня дълбок и релаксиращ. Загряваме 200 – 300 мл прясно мляко до кипване. Поставяме 2 чаени лъжички сушена маточина и бъркаме около минута, докато млякото още е на котлона, като внимаваме да не изкипи. Оставяме билката да кисне още 10 – 15 минути. Прецеждаме, подслаждаме с мед и пием половин час преди сън. Млякото значително подсилва ефекта на билката, защото съдържа една аминокиселина, от която тялото ни произвежда хормона на съня – мелатонин.

При лош дъх

Ако страдате от възпалени венци и лош дъх, може да се жабурите с отвара от маточина. Тя ще придаде приятен и много свеж вкус.

За отслабване

Пиенето на чай от маточина действа добре на целулита. Може да правите и разтривка на местата с целулит с продукти, които съдържат маточина. При изхвърлянето на излишната вода от организма, целулитът автоматически намалява. Защото за него е характерно това, че се дължи на излишната вода, която по никакъв начин не желае да си замине.

Действие на маточината

Екстрактите имат успокояващо действие, антимикробно, антихистамини и намаляват кръвното налягане. Съдържанието на полифенол на екстрактите благоприятства лечението на херпес, подагра и ухапвания от насекоми. Използва се също за потискане дейността на хормонит на щитовидната жлеза. Етеричното масло, съдържащо цитрал и цитронелол имат успокояващо действие върху централната нервна система и антиспазматично; обикновено летливото масло има храносмилателни свойства, газогонни, холеритични, регулира стомашното храносмилане, тонизиращо, седативно. Действа при повръщане при бременните жени, контракциите по време на месечния цикъл.

Бори се с мигрените, зъбобола, главоболитеи и болките в ушите, предизвикани от невралгии; използва се срещу кашлица, пресипване и заболявания на дихателните пътища; против подагра, анемия, безсъния, дизентерия.

Указания и приложения

Летливото масло в народната медицина се препоръчва при болести на черния дроб, астма, анемия, подуване на корема, стомашно разстройство, ухапвания от пчели, оси, отслабване на паметта, болки в белите дробове, Паркинсон, виене на свят

Вътрешно и външо действие

Вътрешно приложение

за лечение на чревните колики, диарийни състояния, повръщане, анорексия, тонизиращо и стимулиращо при производството на мляко. Дози за лечение на: големи животни (коне, говеда), 15-20-50 г; средни животни (овце, кози, прасета), 5-10-15г; малки животни (котки, кучета, птици), 2-5-8г.

Външно приложение:

за лечние на рани. Козметика – разцъфналите върхове се използват за получаване на колони и парфюми.

Продукти в състава, на които има маточина

 

 под формата на чай (инфузия) при лечението на: рак на щитовидната жлеза, ревматизъм (противовъзпалително ставно действие), храносмилателни разстройства (раздразване долна част на дебелото черво, на спастичното черво и на ентерита, на жлъчната дискинезия, камъни в жлъчката, херпес от тип I и II;
 използва се под формата на тинктура при лечението на – менструални проблеми, проблеми на нервната система (ддългосрочно срещу Алцхаймер), депресия, психична анорексия;
 влиза в състава на лекарството CALMOPLANT таблетки (продукт на Plantavorel SA), използвано при състояния на нервна свръхвъзбудимост;

 влиза в състава на слабителните и противоколитни чайове; седативен ефект, успокоява сърцебиенето на нервна основа, нервни нарушения, като главоболие, неразположение, безсъние и други неврастении;
 влиза в състава на лекарствения продукт EUCOLON.

 

Чай от маточина:

Залейте 3 чаени лъж. листа от маточина с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари 10 минути, след това прецедете. Пийте по 1 чаша 3 пъти на ден в продължение на 4-6 седмици.

 

–