Кои храни с какви плодове и зеленчуци може да комбинираме, за да се храним здравословно

1
84
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Всеки знае, че балансираните и нискокалорични салати насищат организма с хранителни вещества и помагат да се отървете от излишното тегло. В същото време те обикновено са обединени от простотата и скоростта на приготвянето си.

Е, за да може вашата салата да е вкусна и здравословна, важно е да изберете правилната комбинация от съставки за нея.

Прости салати

За удобство съставките, които се използват в салатите, трябва да бъдат разделени на няколко категории.

Пресни зеленчуци
Зеле, краставици, домати, моркови и т.н.

Зеленчуци след термична обработка
Задушени, варени, мариновани зеленчуци.

Нишестени храни
Картофи, тиква, царевица, боб, ориз, пшеница, тестени изделия. Нишестените храни не се комбинират с плодове. Препоръчително е да не включвате две или повече нишестени храни в менюто си.

Животински протеини
Риба, месо и месни продукти, яйца, морски дарове, извара, сирене. По-добре е да не комбинирате нишестени зеленчуци с протеини.

Ядки и сушени плодове
Бадеми, борови ядки, стафиди, сини сливи и т.н.

Плодове
Ябълки, грозде, киви, портокали, грейпфрути, ягоди, боровинки и т.н. Ядките и сушените плодове могат да се комбинират само с пресни зеленчуци. Сладко-киселите плодове в един състав прекъсват вкуса един на друг.

 

Правила за добра салата

Правилната салата трябва да се състои от 3-5 съставки. Комбинирането на повече от пет продукта е нежелателно, тъй като в този случай салатата придобива непонятен вкус и е по-трудна за усвояване.
Един от продуктите в салатата трябва да е водещият. Той задава тона на цялото ястие (например пушена пилешка гърда, морски дарове, зелена салата).

Незначителните съставки трябва да подсилят и допълват вкуса на сърцевината. Така че, вкусът на морските дарове ще подчертае сладката царевица и варените моркови, вкусът на месото – зелени подправки, гъби и зеленчуци.

Продуктите, които нямат силен вкус (ориз, варена риба), не прекъсват вкуса на основната съставка.

Има тонове вкусни дресинги, които ще послужат като чудесна алтернатива на майонезата. Превръзките на базата на кисело мляко, зехтин, лимонов сок са много по-здравословни.

Първо, към салатата трябва да се добавят сол, черен пипер и други подправки, а чак след това оцет, ако е положен според рецептата. Последният акорд е растително масло. Оцетът трябва да следва пред маслото, а не обратното!

 

Добри комбинации от съставки в салати

Ако имате нещо останало в хладилника, винаги можете да направите готина салата, като добавите още няколко съставки. Сега ще ви кажем кой от тях ще бъде печеливша добавка за 15 продукта от нашия списък.

Риба тон
салата с риба тон – един от най-популярните в целия свят, и то по- добра причина. Месото от риба тон е мазно, без малки кости и е високо ценено за най-високото съдържание на протеини сред рибата.

Предлагаме да добавим риба тон в салата с черен пипер, авокадо, лук и дресинг с лимонов сок и зехтин. За тези, които намират това за недостатъчно, е предвидена селекция от 5 салати с риба тон и голямо разнообразие от съставки 

.

Яйца
Страхотна компания за яйца в салата ще бъде зелен лук, бадеми, червена риба и дресинг с горчица 

Обикновено в салатите се използват варени яйца. По-рано разказахме на читателите за често срещаните грешки в процеса на подготовката им .

Пиле
Добро допълнение към пилешкото месо ще бъдат сиренето, гъбите и лукът с дресинг от розмарин, семена, винен оцет.

кашаквал
 ще блести с нови цветове в компанията на орехи, бекон и ябълки с мед и чеснов дресинг.

Цвекло
Добрите съставки за салата от цвекло са ябълки, яйца, козе сирене и кремаво кисело мляко, дресинг с хрян и копър.

Авокадо
Създаването на салати от авокадо изисква спазване на редица правила, свързани с кулинарната специфика на този красавец със зелено лице. Първо, такива салати, ако е възможно, не се подправят с майонеза и заквасена сметана. Това се дължи на факта, че самото авокадо е много мазен продукт. Идеалният дресинг за салата въз основа на него ще бъде зехтин или кисело мляко, ако това е плодова и ягодова версия на ястието.

Второ, авокадото на моменти повишава способността на тялото ни да абсорбира каротеноиди. Това са незаменими за здравето антиоксиданти, които правят зеленчуците и плодовете червени, жълти, оранжеви. Затова ярките съставки: моркови, домати, манго ще бъдат отлична компания за авокадо в салати.

Трето, лимоновият сок е незаменима съставка в салатите с авокадо. Той предпазва плътта на авокадото от потъмняване и придава благородна киселинност на вкуса му. По-рано говорихме за пет ярки и освежаващи салати с авокадо, които ще възстановят силата ви, ще ви дадат жизненост и ще осигурят енергия за целия ден.

Моцарела
Добро допълнение към моцарелата са маслини, чери домати, салам и балсамов оцет.

Подходящи са червени риби Аспержи, варени моркови, домати и джинджифилов дресинг

Скариди
Скариди и авокадо споделят славата на мощните хранителни афродизиаци. Затова логично решение за романтична вечеря би била салата със скариди, авокадо, чери домати, черен пипер и дресинг с оцет и зехтин.

Телешкото
ще ви изненада с вкуса си в комбинация с гъби, сладък пипер, лук и дресинг с винен оцет.

Тофу
Добро допълнение ще са аспержите, зеленият лук, гъбите и дресингът от джинджифил.

Пуешко
В допълнение към пуешкото препоръчваме сушени червени боровинки, гъби, орехи и дресинг от мед и чесън.

Бекон
яйца, лук, чери домати и балсамов оцет.

Броколи, козе сирене , бадеми, черен пипер и дресинг от меден оцет.

 

Предлага да експериментираме с необичайни комбинации от съставки и да приготвим, според нашите рецепти, няколко леки и пикантни салати с грозде . Необходимата съставка е пилешко месо. Подходящи са също ядки, варени яйца, горски плодове и дресинг от горчица и зехтин.

Сега знаете как да готвите салати и да комбинирате съставките. Приятен апетит!