Лесно могат да се объркат признаците на инфаркт с едно от най-честите състояния напоследък, особено при жените

1
150
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Трябва да знаете за тези различия, за да оцените правилно ситуацията и да спасите живота си или живота на друг човек!

Ако почувствате силна болка в гърдите, неестествено прекомерно изпотяване и затруднено дишане, тези симптоми могат да са признаци на паническа атака. Те могат да бъдат и симптоми на инфаркт.

Ако вие или някой от членовете на вашето семейство изпитате тези симптоми, важно е да можете да разграничите двата случая.

Ето разликата между инфаркт и паника:

Сърдечен удар

Онези, които преживяваижт сърдечен удар, описват болката в гърдите като свиване.

1.

По правило болката се появява в центъра на гърдите. Може да се движи надолу по лявата ръка и по гърба.

2. Болката от инфаркт може да се разпространи и във врата, зъбите и челюстта.

3. Интензивността на  болката при инфаркт може да се промени.

4. Болката от сърдечен удар продължава повече от пет минути. Това обикновено не засяга дишането на човек.

5. Човек, който преживява инфаркт, може да почувства бодливи усещания, които в повечето случаи обикновено са ограничени до лявата ръка. Това често е придружено от студена и лепкава пот, усещане за гадене и повръщане.

6. В пика на сърдечен удар човек може да изпита страх, който се фокусира върху притискащата болка в гърдите. Човек се страхува от смъртта.

7. Пациентите със сърдечен удар могат да получат бързо дишане, когато страхът от сърдечен удар предизвика паническа атака.

Ако вие, член на семейството или ваш приятел, изпитвате тези симптоми повече от пет минути, обадете се на линейка. Отидете в болницата възможно най-скоро.

 

Паническа атака

Основният симптом на паниката е бодливо усещане.

1. Много хора погрешно вярват, че само нещо ужасно или трагично може да причини паническа атака. Истината е, че при най-простите обстоятелства може да възникне паническа атака.

2. Симптомите на паническа атака обикновено достигат пик след около десет минути.

3. Болката от паническа атака се концентрира в гърдите. Тя се издига и след това спада.

4. По време на паническа атака човек може да изпита треперене и изтръпване. Тези усещания не се ограничават до лявата ръка. Те могат да се появят на дясната ръка, краката и пръстите.

5. По време на паническа атака хората често изпитват ирационални страхове. В резултат на това те могат да почувстват, че се задушават или полудяват.

Ако не сте сигурни какво се случва с вас, незабавно се консултирайте с вашия лекар, за да получите по-точен отговор. Чакането никога не е най-доброто решение.