Суха кожа – скъсени, напукани и болни или силни, здрави и гъвкави?

2
163
Добави коментар
lowriderzzz
lowriderzzz

За тези, които четат и обичат да гледат филмите със субтитри, не с дублаж

   За:    – Мисисипи и разликата между болест и здраве    – напуканата гума, напуканата земя и нашето тяло    – опасни взаимовръзки    – как да пием вода?    – водата, добрата форма и Алцхаймер    – глупаците, които мислят другите за глупаци

   ВЪПРОС: „Имам суха кожа, Емо, какво да правя? Освен това постояно ми пресъхва гърлото. Дали между двете има нещо общо?“

   ОТГОВОР:    Връзката между двете е една неизпита река като Мисисипи.

   Казано образно, между здравия и болния човек има една Мисисипи разлика.

   ПРЕДИ ГОДИНИ бях закачил на балкона нова бойна прашка (със специална опорна ръкохватка). Скоро я погледнах и установих, че ластикът от самолетна гума се е нацепил и не става за нищо – при опъване не просто се скъса, а се счупи от изсушаване и крехкост.

   Разтегливостта, еластичността и функционалността се бяха изгубили необратимо.

   КАТО РУСЕНЕЦ знам какво се получава с Дунав в най-сухите летни месеци – почти пресъхва и можем да ходим пеша до островите, които при пълноводие са по-близо до румънския бряг, отколкото до нашия.

   Меката тинеста почва (дъното на реката) се превръща в напукана и суха пустиня, по която вървим крайно внимателно – едно стъпване накриво и може да счупиш крак или глезен.

   В АРМИЯТА по време на учения (въпреки, че носим манерка с вода) устата пресъхва – от физическото натоварване, от страх и напрежение – и устните и ъгълчетата им се напукват, често до кръв.

КОЕ Е ОБЩОТО между гумата на прашката, тинята на Дунав и устните на войниците?

   Отговорът е толкова лесен, че всяко дете може да отговори: безводието.

   Проблемът, обаче, не е в децата, а…

   Колко от възрастните (умните, знаещите, героите на фейсбук, патриотите на масата в хола, политическите специалисти по чаша, непримиримите балкански лъвове на бой пред телевизора) знаейки тая леснотия с водата…

   Леснотия, нали?

   …та, знаейки тая леснотия с водата, колко от тях спазват простичките изисквания да пият вода?

   Колкото е необходимо и когато е необходимо?

   Отоворът е смазващ: не повече от пет-десет на сто и това е оптимистичният процент.

   АНАЛОГИЯТА на процесите в човешкото тяло с напукването на гумата, на тинята и устните е директна.

   Всички четат Фейсбук и ползват Уикипедия, но никой не разбира, че безводието вътре в нас предизвиква същите процеси – изсушаване и напукване.

   Микро-напукванията водят до хиляди микро-възпаления, които организмът опитва да преодолее с холестеролна „замазка“ – все едно да замажем с гипс или цимент малка дупка в стената.

   Което означава, че производството на холестерол вътре в нас се увеличава – с всички прекрасни „екстри“: стесняване на кръвоносни съдове, повишаване на кръвното налягане, нарушаване на обменните процеси и пр.

   Огромният брой напуквания и микро-възпаления предизвикват постоянни (запомнете:постоянни!) гнойни огнища, постоянна възможност за прием и развитие на външни болестотворни интервенти – бактерии, вируси, микроорганизми.

   Това изтощава имунната система, чиито войници тичат насам-натам да се справят с увеличаващите се масови безредици.

   С годините, ако не се промени начинът на хранене и начинът на живот, нещата стават по-лоши и в един момент настъпват тежките, хронични или необратими заболявания.

   ВСЪЩНОСТ, напукването е пряко следствие от намаляването на обема като при готвенето: обемът на храната, която се пече, намалява, защото се изпарява водата, което дава възможност повърхността да се напука леко, да се запече и да придобие златист отенък.

   Над 90% от вече:    – неграмотното    – мързеливо    – инертно    – пушещо, пиещо и наркозависимо    – пет пари не даващо    – безотговорно

   …народонаселение се пече на собствения си, лично стъкнат и поддържан житейски огън, обезводнява се, препълва се с холестерол, съсипва имунната си система, тъпче се с хранителни отрови, с алкохол, никотин и опиати и когато дойде лошото…

   … приказва глупости от сорта „господ ме наказа„, „каквото е писано ще се сбъдне„, „тя, зодията ми е такава„, „не можеш да вървиш против съдбата“ и прочие изтъркани фрази, на които…

   … на които вярват огромен брой хора.

   И, с които, без да съзнаваме, подбиваме, разбиваме и разболяваме психиката на собствените си деца, като ги заразяваме със собствения си страх, невежество, неумение да се справяме с проблемите, със собствената си неграмотност и незнание.

   И, когато трябва да излезем навън и да решим заедно нещата с държавата (нашето общо тяло), с крадците и предателите, дето сме ги турили в сградата с надписа за съединенинето…

   …никой не излиза.

   А майките протестират.    Сестрите стачкуват.    Миньорите и те.    Учените напомнят, че без наука няма напредък.    Учителите искат дискусия и промени.    Спортистите… никакви ги няма.

   А народа гледа „Стани богат“, слуша чалга и спори кой е зад маската на Пилето.

   Превърнахме се в страната на кухненските лъвове, картонените тигри и заешките сърчица, скрити зад планини от лой, зад страхове и комплекси, побоища по кръстовищата и животински изблици по стадионите.

   Енергията за общо оцеляване… колкото на горящо автобусно билетче насред Антарктида.

  Скоро срещнах префасонирана версия на известното стихотворение на Г. Джагаров:

„Земя като една човешка длан, но повече не си ми нужна. Защото те изпълнихме не с плам, а със отходното и мръсното от нужника„

   Това не е моят начин на мислене, но фактът, че такава анти-поезия се върти из пространството, е достатъчно показателен.

КАК ДА ПИЕМ ВОДАТА – ПРАКТИЧНО?

   1) На първо място бавно, с предъвкване и ослюнчване.

   2) Винаги на гладно: до половин час преди и поне един час след хранене.

   3) Никога по време на хранене – това е най-бързият начин към обезводняване и самоотравяне. Можете да се подуете от пиене на литри вода по време на ядене, но правите ли го, губите вода със субсветлинна скорост.

   4) Винаги след ставане сутрин – една-две чаши и веднага след утринната гимнастика още две-три чаши.

   5) Не забравяйте суровите плодове и зеленчуци – от тях идва живата вода, докато питейната в 60-70% е просто разтворител.

   6) Ако имате дневно два-три приема на пресни сурови плодове на гладно и на пресни сурови зеленчуци с яденето, питейната вода намалява драстично – не повече от два литра в денонощие. Без плодовете и зеленчуците, дори и три литра на ден (това е сериозно количество) са малко и постепенно влизате в режим на обезводняване.

   А ТОВА ЗНАЕТЕ ЛИ ГО?

   Преди години френска научна група, работеща по проблемите на Алцхаймер забелязала нещо странно:

   При опити, свързани с електропроводимостта на човешкото тяло се оказало, че гъвкавите хора (в екипа имало бивша гимнастичка и мъж, който преди време бил непрофесионален цирков артист) провеждат електрическите импулси по-бързо, отколкото вдървените.

   Изводът бил прост: колкото по-гъвкаво е тялото, толкова по-добър е контактът и съобщаването между отделните клетки. Което издига нервно-рефлекторната дейност на високо ниво.

   Още по-показателен е изводът, че нерво-проводимостта се дължи на доброто оводняване на клетките (имат повече вода и я запазват по-добре) при хората, които поддържат отлична гъвкавост и добра мускулна кондиция.

   Оттук: отличната физическа форма и редовните тренировки издухват с повече от 90% предпоставките за възникване на Алцхаймер.

   Изводите и промените в личния начин на живот, приятели, съмишленици, другари и другарки, ги оставям на вас.

ГОЛОТО ТЯЛО И ВОДАТА (писал съм за това)

   Колкото по-голо и по-босо е тялото, колкото по-масивен е контактът на кожата с въздуха, със земята, тревата, скалите и водата, толкова повече то се намира в хомеостаза (взаимодействие, взаимопреливане, взаимоподпомагане, взаимо-живеене) с Природата.

   Интересното е, че (ако околната температура позволява) голото и босо тяло губи по-бавно вода. Изглежда парадоксално, предвид изпотяването, но е факт. Ярък пример са първобитните общности, които живеят почти голи в пустинни, суб-пустинни и неприветливи места – прим. жителите на Огнена Земя – крайните точки на Южна Америка, малко над нос Хорн.

   Още по-интересното е, че европейците (изнежени, бели хора), които отидат и живеят там, след кратко време придобиват навиците на местните и тялото им реагира чудесно на студа, топлината и липсата на обикновените хигиенно-здравни предпоставки, с които сме свикнали.

   И, които са най-обикновен въздух под налягане, когато се изправим пред силите на Природата.

   Приказките на маса при затворени прозорци и надут климатик, кафеджийските доводи „за и против“, „кухненската“ логика на хората от градовете и дори научните доказателства губят смисъл, когато практиката – истинското живеене сред истинска природа ни покаже как стоят нещата.

   В КРАЯ:    Наскоро, минавйки през неугледен подлез, видях надпис със спрей:

   „Светът е пълен с глупаци, които мислят другите за глупаци“    Отрезвяващо, ако се замислим.

**Забележка: за контакт с мен натиснете по-долния бутон и използвайте формата

 

Коментари