Йога за отслабване ? – истина или по скоро истински лъжи.

1
281
Добави коментар
lowriderzzz
lowriderzzz

ВЪПРОС: „Емо, имам доста наднормено тегло. Попадна ми публикация за отслабване чрез десет йога-пози и ти я изпращам. Какво е мнението ти?“

   ОТНОШЕНИЕ: Роден съм в Казахстан (диви ездачи, стрелци с лък, табуни, студ, мляко, юрти) и като видя/чуя подобни глупости, в главата ми ехтят бойни викове, чувам тропот на коне и звън на бойни брадви. И някъде в мен се заражда желанието да срещна насред степта сами писачите на подобни, откровени лъжи.

   И наоколо да няма адвокати, наблюдатели от ЕС и БХК.

   ОТНОШЕНИЕ-2: Йога е отлична система за отпускане, релакс, медитация и чудесно допълнение към спорта в ежедневието, но енергоразходът при нея е изключително нисък, все едно го няма. Да препъръчваме пози от йога за сериозно отслабване, е като да вземем „McLaren“ от Формула-1 с клиренс три сантиметра, да го закараме в калта на полето, да му закачим еднотонен плуг и да се чудим, защо не успяваме с дълбоката оран.

   За тая работа си има трактори.    „Тракторът“ на отслабването не е йога.

   ОТГОВОР:    ОЩЕ ИЗВЕСТНИЯТ проф. Драгомир Матеев изтъкна, че липсата на циклични, сърдечносъдови, мускулно-съкръщаеми и силово-повторяеми натоварвания (бягане, плуване, серийни упражнения със собствено тегло и с тежести), прави системата йога непълна и крайно недостатъчна за нашите условия, манталитет и физически необходимости.

   ПЪРВО: Отслабва се с активно, интензивно, циклично движение, което води до обилно изпотяване, дълбоко дишане, стабилно усилване на обмяната и сърдечно-съдовата дейност. В този смисъл йога-позите са буквално седене на едно място, а със седене на място никой не е отслабнал.

   ВТОРО: Отслабва се с промяна и задължителна корекция на храненето. Без корекция на храненето, можем да отслабнем само, ако отидем в Непал и се цаним за шерпи по осемхилядниците. Т.е. без намаляване на количеството храна, опростяване на менюто и драстично падане на калориите, отслабването е „мисия невъзможна“.

   Пример: От три месеца, наред с десетки други хора, инструктирам жена, която беше с голямо наднормено тегло. Подходът е обичайният: аеробика (бягане, стълби, въже), фитнес – интензивни аеробно-силови суперсерии (тип кросфит) и дълго, активно, пост-тренировъчно разтягане (предимно динамично, махово и на тласъци). Сутрин – гимнастика, разтягане и, разбира се, отчасти йога-пози. Корекцията на храненето започна от първия ден с драстично орязване на въглехидратите, от които оставихме плодове, зеленчуци, мед, понякога чаша овесени ядки, малък картоф и лъжица ориз. Плюс два разтоварващи дни (един плодов и един воден) в седмицата.

   Днес жената, която е с много борбен дух и позитивна нагласа, е с над петнайсет килограма надолу и до лятото ще си отидат още десет, което е поставената цел. Най-важното обаче е, постигнатата увереност, че може да контролира теглото си и начина, по който изглежда.

   Примерът е сред десетките (по-скоро стотиците) от практиката ми. По същия начин подходи моя колежка (преподавател) и днес е с ново тяло, нов изглед, нова усмивка, ново самочувствие и нов начин на мислене.

   ТРЕТО: Обединяващото звено на казаното до тук е Промяната на Мисленето.

   Но – внимание! Промяната на мисленето не може да се извърши сама по себе си. Тя върви заедно с и следва действията (тренировки, хранене, ново обкръжение). В света, в който живеем, битието винаги определя съзнанието и променим ли механизма на битуване (което е Начина на Живот), променяме мисленето.

   Уличната мъдрост „Със стари к’рви нов бардак не става“ важи с пълна сила. Пускате да си ходи старото, онова, което ви е довело до проблемите, до наднорменото тегло и вкарвате нови, усмихнати, пълни с енергия Новости – режим на ставане, режим на движение, нов маниер на хранене, разтоварващи дни, нови интереси, търсения, разширен кръгозор, нов поглед върху вярата и веруюто, нови приятели и съмишленици.

   Направим ли това, новият начин на мислене и световъзприемане идват неусетно.

   В КРАЯ:    Край ли? Загубихте десет минути в четене – бегом навън и започвайте!

**Забележка: за контакт с мен натиснете по-долния бутон и използвайте формата

 

Коментари