Развитие на бебе на 10 месеца и примерно меню за хранене

1
292
Добави коментар
MariaPetrova99
MariaPetrova99

Развитие на бебе на 10 месеца и примерно меню за хранене

Бебето на 10 месеца е вече едно почти изцяло развито малко човече, което проявява интерес към околния свят осезаемо, съзрява за самостоятелност като ходене и хранене, а освен това, се нуждае от вашата любов и грижа повече от всякога. 10-месечното бебе е истинско предизвикателство, тъй като е със засилена подвижност, оформен хранителен режим и любопитни шарещи очички, които искат да пипнат и опитат всичко. В редовете по-долу ще се опитаме максимално да намалим притесненията ви във връзка с новостите покрай вашето мъниче, как да ги посрещнете и за какво да сте бдителни и внимателни. 

Какво казват педиатрите за едно бебе на 10 месеца по време на профилактичните прегледи 

Профилактичните прегледи продължават да са минимум по веднъж на месеца. Консултацията при педиатъра обаче става по-продължителна като време. Лекарят има доста неща, които да следи и провери, за да се увери в нормалното физическо развитие на вашето дете. Често дори, първите сериозни изследвания след раждането се назначават именно след 10-месечна възраст (преглед с ехограф на вътрешните органи, посещение при ортопед, пускане на пълна кръвна картина). Периода на бременността на майката като начин на хранене и начин на живот и най-вече неговото качество си проличава именно сега под фокуса на достигната височина и тегло. Стандартният ръст за 10-месечно бебе е между 70 и 80 сантиметра, а теглото варира под 10 килограма, около 9 килограма за момичета и 9 килограма и половина за момченцата. 

Бебе на 10 месеца – двигателно развитие

Двигателните умения на десетмесечното дете са върхът в развитието на бебето на тази възраст. Факт е, че бебето започва да разбира повече от речта, която долавя, както и да разпознава познати лица (вече не само гласа и мириса на мама, но и навиците, които е изградил с баща си, баби и дядовци). Физическото развитие на детето на 10 месеца обаче е дотолкова напреднало, че то може стабилно да стои на крачетата си, та дори и опирайки се на стената или на вас, родителите. Именно това опиране е ключово в твърдението ни, че точно на 10 месеца бебето трябва да усети подкрепата ви, придружена с любов и грижа. Този подход е особено важен за бъдещето прохождане на детето. Всъщност, от тук насетне първите самостоятелни крачки могат да ви изненадат във всеки един следващ миг. Покупката на качествени обувки за прохождане вече е задължителна, а в случай, че не противоречат на разбиранията ви за детско здраве, можете и да се запасите с аксесоари за стимулиране на първите крачки. За да стимулирате безпроблемното и лесно прохождане, между другото, са полезни и различни упражнения, допринасящи за развитието на фината моторика. В допълнение, можете да продължите с масажните движения след баня, която си остава ежедневна и на тази възраст. 

Бебе на 10 месеца – примерно меню 

Днешните детски млечни кухни – както държавни, така и частни – определят 10 месеца за минимална възраст, в която детето ви може да бъде записано за получаване на пълно дневно меню. Това означава, че е препоръчително десетмесечното бебе вече да е с добре изградени хранителни навици от гледна точка на честота и редовно хранене. Захранването с твърда храна вече задължително трябва да започне, ако досега бебето е било само на кърма, включително и при по-ранни опити за захранване, претърпели неуспех поради рефлукс или липса на интерес от нов хранителен вкус. Междувременно, за 10 месечното бебе настъпва и една важна промяна в хранителните навици. Сега е моментът да започнете първите уроци по самостоятелно хранене. Възползвайте се от силно обостреното любопитство и желание за самостоятелност на детето, като му позволите да се храни само – не с прибори естествено, а оставяйки го да борави с пръсти. Някои деца са готови дори да държат лъжицата сами. Между другото, тази тактика е много полезна за стимулиране на детето да опитва нови вкусове. 10 месечната възраст е време и за въвеждане на телешко и свинско месо, прясно и кисело мляко, както и някои зърнени култури, които обикновено носят риск от глутенова непоносимост. Майката, захранила своето бебе на 10 месеца с всички основни култури и хранителни продукти, се чувства по-уверена и може да започне да готви на своето мъниче. Добре е обаче приготвяните рецепти да са съобразени с дъвкателнителните умения детето – тоест в пасиран вид и зеленчуци в цял вид, но омекнали след преминаване на термична обработка. Ето и предложение за примерно меню, като имайте на предвид, че едно хранене трябва да е около 200-220 грама. 

Развитие при бебе на 11 месеца

Ранна закуска, ако детето се буди преди 8 часа – адаптирано мляко, а при вече въведено кисело или прясно мляко, може да се комбинира с малко натрошена бисквиткаСтандартна закуска – попара със сирене и чай, плюс малко масло, както и кус кус с плодове, намачкан банан с бисквити и мляко, макарони и други Втора късна закуска – успешно можете да въведете соковете на тази възраст, а ако държите това да стане по-късно, заложете на стандартно плодово пюре, но в по-малка от задължителната доза на хранене (около 100 мл)Обяд – препоръчват се местни ястия, като при липса на достатъчно зъби, може да заложите на месен бульон. В дните, когато предлагате жълтък, сменете супата със зеленчуков бульон. След навършване на възраст от 10 месеца е добре да въведете правило за минимум 1 рибен ден през седмицата. Бебетата, които са захранени по-рано, вече търсят и десерт за обяд. Ако го предлагате, нека бъде в порция от под 100 грама. Следобедна закуска (добре е да бъде дадена преди 18 часа) – каша, като е препоръчително да редувате видовете (плодово-зеленчукова, оризова, зърнена) през ден-дваВечеря – ако детето е захранено рано, можете да предложите лека зеленчукова вечеря или месен бульон. В най-честия случай се дава адаптирано мляко. Увеличете дозата на млякото преди лягане в случай че още се борите с продължителния нощен сън без прекъсване, както и ако детето търси храна между 2 и 4 часа през нощта.  Какво се случва в устата на бебе на 10 месеца?

Най-общо казано: две неща! На първо място, започва родителската агония, наречена никнене на зъби. В случай, че не виждате зародиш на такива у детето ви, което е на 10 месеца, добре е да се консултирате по повода със специалист. Макар че десетмесечното бебе вече успява да си вземе по-продължителен сън на обяд вместо под формата на няколко дремки в рамките на целия ден, е много вероятно през нощта да започнат кризите с никненето на зъби. Обикновено, става въпрос за резците, а те са съпроводени с голям дискомфорт за детето. Най-доброто лекарство срещу напрежението от болезненото никнете на зъби е майчината любов: гушкайте детето, пейте му, люлейте го, общо взето правете всичко възможно и на което сте свикнали в опитите си да успокоите ревящото си истерясващо дете.  Второто нещо, което се случва с устата на бебе на 10 месеца е, че от нея започват да излизат първите думички. Вашето дете започва да произнася познати думи и да имитира звуци. Интересно е, че много майки смятат, че първата дума на децата им е „мама“, но се оказва, че мъничетата просто търсят храна и казват „ам-ам“, звучащо в забързано темпо като „мама“. Без значение каква ще е първата дума, нормалното развитие в речевите умения на бебе на 10 месеца е наличие на опит за проговаряне. 

Развитие на бебе на 10 месеца – ценни съвети 

В заключение ще ви дадем няколко специално подбрани от нас ценни съвети, които почти винаги влизат в употреба на родителите с бебе на 10 месеца:

Говорете на бебето постоянно – обяснявайте му, използвайте и жестовете и мимиките, за да го стимулирате да ви имитира. Освен че така ще успеете да забързате момента с проговарянето, давайки личен пример, и ще заздравите връзката между вас, а освен това и ще успокоявате детето, докато се тормози с никненето на зъбки. В този период, бебето неистово се нуждае от подкрепата на майката. За да помогнете на детето да направи първите си самостоятелни крачки, ви съветваме освен да купите качествени и удобни обувки за прохождане, и да пригодите дома си така, че бебето да има „терен“, където да се изяви. Ако все още не сте го направили, време е за обезопасяване на дома, защото любопитството на малкия палавник или красивата ви принцеса в момента е изострено на макс. Продължавайте да спазвате стриктен режим. Това не е начин да поставяте в рамки детето си, а възможност да му изградите основни навици, както и да намалите стреса при постъпване на ясла или детска градина. Време е и за първите играчки. Вероятно и досега сте купували доста продукти, с които сте се занимавали да разсеете малкото си красиво създание, но едва на възраст от 10 месеца бебето започва да проявява някакъв интерес към играчките. Заложете на играчки, които развиват фината моторика и стимулират умствената дейност. Между другото, 10 месечната бебета започват обожават музиката!Ще се учудите, но бебето на 10 месеца претърпява и силно социално развитие. Сега е моментът да го запознаете с негови връстница и да наблюдавате с интерес как ще подходи към тях. Бебетата, които не са имали контакт с други хора освен родителите си до 1 годишна възраст изпитват силен стрес, когато „излязат в големия реален свят“. 

Развитието на бебе на 10 месец е едновременно емоционален и вълнуващ момент за родителите, на които обаче им предстоят доста предизвикателства. Ето защо към всички съвети, казани до тук, ние добавяме и окуражаването към вас да се възползвате максимално от всеки удобен момент за почивка и релакс. Защото здравите и спокойни родители са фактор за здраво и спокойно дете!

Вижте още интересни статии в блога ни