Какво да сготвим по време на пости

1
151
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Коледните пости вече започнаха. Те са най-дългите в православния календар. По времето за пости се набляга основно на пет групи храни: плодове, зеленчуци, зърнени, бобови и ядки.

Ако нямате възможност да постите през цялото време, можете да го направите през първата и последната седмица.

Въпреки че разнообразието от храни е ограничено, постните продукти могат да се комбинират по най-различни начини, така че всеки ден на трапезата да слагате вкусно блюдо.
  Запечен боб
 
ПРОДУКТИ: 300 г едър боб, 1 морков, 2 глави лук, 2 сушени чушки, 3 домата, 4–5 с. л. олио, 2 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. чили на люспи, 2 ч. л. сушен джоджен, 2 ч. л. сол.
 
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Накиснете боба в студена вода за няколко часа. Излейте водата, сложете в тенджера и налейте вода толкова, че да покрива боба. Кипнете, свалете съда от котлона и излейте водата. В тиган загрейте олиото и запържете нарязания на кубчета лук и ситно нарязания морков за 5–6 минути с 1 ч. л. сол. Добавете червения пипер, чилито на люспи и сушения джоджен, разбъркайте и гответе около минута. Налейте 100–150 мл вода и свалете съда от котлона. В глинен съд сложете отцедения боб, излейте запържените зеленчуци и налейте студена вода така, че да покрие боба. Разбъркайте, похлупете и сложете в студена фурна. Настройте на 200 градуса и гответе 90 минути. Извадете съда от фурната, добавете нарязаните на кубчета домати и едро нарязаните сушени чушки. Посолете и върнете във фурната за още 60 минути, като намалите градусите на 180.

Лучен ориз
ПРОДУКТИ: 300 г ориз, 3 глави лук, 250 г печурки, 10 г сушени манатарки, 1 л зеленчуков бульон, 2 с. л. балсамов оцет, 2 скилидки чесън, 1 сушена люта чушка, 50 мл зехтин, 150 мл бяло вино, 1 стрък розмарин, сол и пипер меланж на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в 20 мл зехтин с малко сол, докато стане карамелен. Налива се балсамовият оцет, разбърква се и се дърпа от огъня. Печурките се обелват, режат се на тънко и се пържат в 10 мл зехтин до златисто. В останалия зехтин за кратко се запържват нарязаните на ситно скилидки чесън и наситнената люта чушка. Добавя се оризът, разбърква се и щом леко се запържи, се налива виното. След като се абсорбира, малко по малко и при непрестанно бъркане се налива бульонът – докато оризът стане почти готов. Манатарките се накисват в топла вода и след като омекнат, се отцеждат и се добавят към ризотото. Налива се и малко от водата, в която са киснали. Към ориза се сипват карамеленият лук и печурките, съдът се дърпа от котлона, ястието се овкусява със сол и пипер меланж и се разбърква. Ризотото се поднася поръсено с наситнен розмарин.
  Сарми с картофи
ПРОДУКТИ: 16 големи зелеви листа, 5 големи картофа, 2 големи моркова, 2 стръка праз, 3 скилидки чесън, 200 г печени червени чушки, 150 г замразена царевица, 1 връзка копър, 1/2 ч. л. индийско орехче, 1 ч. л. кимион, 80 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зелевите листа се бланшират в кипяща подсолена вода за около 5 минути, след това се шокират в ледена и се отцеждат. Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Варят се до полуготовност, не трябва да се разкашкват. Отцеждат се. В 40 мл от зехтина се запържват нарязаните на ситно праз, настърганите моркови и наситненият чесън, докато омекнат. След това се прибавят печените червени чушки, нарязани на ивички, и царевицата. Подправя се със сол, черен пипер, нарязания на ситно копър, кимиона и настърганото индийско орехче. Тази зеленчукова смес се изсипва в купата при кубчетата картофи, налива се останалият зехтин (40 мл). От плънката и листата се завиват сарми. Слагат се в тава. По желание сармите се заливат с доматен сос и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 40 минути.
 
Какаов кекс с банани
ПРОДУКТИ: 200 г кафява захар, 130 г пълнозърнесто брашно, 130 г брашно, 120 г какао, 50 мл олио, 2 банана, 1 пакетче ванилова захар, 1 1/2 ч. л. сода бикарбонат.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се смесват двата вида брашно, захарта, какаото, ваниловата захар и содата. Добавят се намачканите банани, олиото, около 300 мл топла вода и се разбърква. Тестото се прехвърля във форма за кекс с дупка в средата с диаметър 26 см, намазана с олио. Пече се 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.