Утре се сбогуваме със Стоянка Мутафова :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
114
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

На 9 декември от 11 ч. до 16 ч. в Сатиричния театър ще бъде поклонението пред тленните останки на голямата българска актриса Стоянка Мутафова.

Аплодираната от поколения българи и чужденци, Кралицата на българската комедия, Г-жа Стихийно бедствие, както често я наричаха, почина на 6 декември на 97-годишна възраст след тежко и продължително боледуване.

На 97-годишна възраст Мутафова бе най-възрастната активно играеща на сцената актриса.

С изключителна енергия, винаги с усмивка на лице и страхотно чувство за хумор, Стоянка Мутафова бе на сцената повече от 70 години. Първата ѝ роля е още от 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер.

„Кралица на българската комедия“, „Фурия“, „тайфун“ и „г-жа Стихийно бедствие“ са само няколко от множеството имена, които ѝ е дала публиката през продължителната ѝ кариера.

Мутафова в не едно интервю е споделяла: „Мечтата ми е никога да не стана нормална“.

„Родена аристократка, шут – по призвание… Една от най-големите Дами в българския театър… Жена – история, не само по висотите на своя интелект, а и като творец, спомогнал за създаването на Сатиричния театър и неговия облик…”. С тези думи от любимата ѝ Сатира се сбогуват с най-голямата си звезда.

„За мен този театър (Сатиричният) е кажи речи всичко“, сподели Мутафова през 2012 г., когато празнува 90-годишен юбилей.

„Не усетих кога се изтърколи моето столетие… Шарено и цветно беше то, наситено с големи събития, с мащабни личности около мен. Винаги го приветствам с „Добър вечер“, но е рано да му кажа „Лека нощ“… Имах един кюнец като дете, криех го под леглото, и вечер гледах през него като през телескоп. Бях си набелязала няколко небесни тела и си фантазирах какво ли е там. Баща ми на шега ме наричаше „Пътник между звездите“.

Голям дял в живота на Стоянка Мутафова има нейният спътник в живота обичаният от всички Нейчо Попов, който си отиде през 1974 г.

През всичките си години на сцената Стоянка Мутафова никога не е имала дубльорка. За своите роли тя винаги е била единствена изпълнителка. В театралната си история, и това може да се провери в Сатиричния театър, Мутафова е била заместена от друга артистка на 30 ноември 2016 г., заради постъпване в болница два дни преди представление.