Как да спрем да се чувствамe несигурни

1
145
Добави коментар
vocala
vocala

Понякога всички се чувстваме несигурни. Това е неизбежно. Но ако се чувствате несигурни през повечето време или в много различни ситуации, страдате повече, отколкото е необходимо.

За несигурността има много причини. От друга страна, хроничната несигурност почти винаги опира до слабо чувство за идентичност. Да не говорим за дефицит на самочувствие.

За да спрете да се чувствате несигурни толкова често, ще трябва да развиете по-силно чувство за това кои сте и истинска привързаност към този човек.

Необходимо е време и смелост, за да се преодолее хроничната несигурност. Но ето една проста и практична идея, която можете да започнете да практикувате сега, за да облекчите постепенно несигурността и увреденото самочувствие.

Винаги, когато се чувствате несигурни, безмълвно си казвайте: „Чувствам се несигурен в момента.“

Това е. Толкова е просто.

Етикетирането на емоционалното ви преживяване се нарича „засягане на етикетите“. Приемането, присъщо на вашето несъдително наблюдение за това как се чувствате, е чудесно за вашето психично здраве.

Освен това, когато си кажете, че се чувствате несигурни, вие постигате три важни цели:

Отделяте се от несигурността

Вместо да сте трепереща топка несигурност, вие сте просто човек, който се чувства несигурен. Има „аз“, който има това чувство. Вие не сте несигурността, а човекът.

Кой е човекът, който се чувства по този начин? Трябва да знаете и да развиете състрадание към него или нея. Болезнено е да се чувстваш несигурен! Хората в болка заслужават доброта, а не преценка.

Вие се сприятелявате, като предоставяте състрадателен свидетел на своето преживяване

Не е „Чувствам се несигурен, защото съм губещ.“ Наблюдението за вашата несигурност е просто наблюдение, а не преценка. „В момента забелязвам чувство на несигурност.“

Всеки път, когато признаеш какво се случва в теб, в известен смисъл вече не си сам. Сякаш имаш някой до себе си, забелязващ и грижещ се как се чувстваш.

Приемате и възприемате реалността

Само смел човек може да погледне към болезнена реалност и да не се срамува от нея.

Само някой с почтеност може да признае реалността на собствените си страдания.

Сега, вместо просто да стоите там, страдащи от несигурност, вие сте смели и имате целостта да прегърнете реалността.

Способността да чуете трудна истина (т.е., че се чувствате несигурни) е запазена за силни хора, които могат да я приемат. Реалността на несигурността не е врагът. Истинският враг е отказът от приемане.

Опитайте да маркирате всичките си негативни мисли и емоции без преценка. Правете това последователно за най-добри резултати. С течение на времето ще развиете по-голямо себепознание и себеприемане. Те ще изместят много неоснователна несигурност.