Грипът идва в България през декември

1
129
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

София беше домакин през октомври на втората Балканска среща на експертите по грипна профилактика, на която беше представена новоприетата в България Национална програма за повишаване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип за хора над 65-годишна възраст.

Експертите споделиха нови статистически данни за Европа и дадоха съвети за препоръчителния период, в който да бъдат поставени противогрипните ваксини. Бяха представени новите индикации за противогрипна ваксинация на деца и бременни и се препотвърди, че ваксинацията е най-ефективният метод за защита от грип и избягване на усложненията от заболяването при всички възрастови групи.

Грипът идва в България през декември и по данни на Националния център по заразни паразитни болести ще достигне своя пик в четвъртата седмица на януари.

Клиничната картина на заболяването е тежка, болният не може да стане от леглото за разлика от хората, които ходят на работа с респираторни инфекции и си мислят, че карат грип на крак. Това е заблуда, която битува масово. 

Истината е, че грипът е толкова тежко заболяване, че не може да се кара на крак. Нещо повече – от грип се умира, обикновено от усложненията му. А най-застрашени са възрастните хора с хронични заболявания, бременните и малките деца.

Средногодишно се регистрират между 3 и 5 милиона случаи на грип с тежки усложнения в света. Според ново проучване грипът и породените от него вторични респираторни инфекции са причина за 13% от смъртните случаи в световен мащаб. 39% от случаите на смърт поради грип са сред хората над 75 г.

Останалите рискови групи за тежко протичащ грип и усложнения, на които СЗО препоръчва имунизация, са деца под 5 години, особено тези под 2-годишна възраст, бременни жени, медицински персонал и хора от всяка възраст със съпровождащи хронични заболявания – белодробни, сърдечносъдови, диабет, бъбречни, чернодробни. 

Рискът от сърдечен удар е шест пъти по-висок в седмицата след заразяването с грип. Затова противогрипната ваксинация остава най-сигурният начин за предпазване от усложнения и намалява риска от инфаркт с 15 – 45%. 

От този грипен сезон 2019/2020 г. влиза в сила Националната програма за ваксинопрофилактика. Тя ще стартира с осигуряване на 150 000 безплатни ваксини за хора, навършили 65 години и нагоре. Това означава, че 1 на 10 души или 10% от хората в тази възрастова група ще получат безплатна ваксина при личния си лекар. 

“Очакваме доставката на ваксините в края на октомври и началото на ноември. Много моля обаче хората да не се сърдят на личните си лекари, ако не останат безплатни ваксини за тях. За начало по програмата са осигурени само толкова.

През следващия сезон ще се доставят повече ваксини и не само за най-възрастните. До четвъртата година от националната програма ще се осигурят ваксини за 25% от хората над 65. Това е голяма крачка към подобрение на ваксиналната защита, като се има предвид, че през последните години само 3% от българското население се ваксинира срещу грип. А за да се стопира инфекцията и да се получи групов имунитет, е необходимо над 75% ваксинално покритие”, коментира доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. 

Д-р Владимир Драженович, национален консултант по грип в Хърватия, съобщи на експертната среща в София, че програма за превенция на грипа съществува в страната му от няколко десетилетия и включва освен хората над 65-годишна възраст всички останали рискови групи.

За миналата година в Хърватия е постигнато 30% покритие на хората, за които е предназначена тази програма. 

Ваксините против грип са абсолютно необходими на бременните жени, тъй като при заболяване отделяните от вирусите токсини увреждат плода и могат да доведат до спонтанен аборт, преждевременно раждане и до раждане на дете с увреждания. 

“Факт е обаче, че в Европа 70% от бременните не се ваксинират. Затова проследихме ефекта на противогрипната си ваксина върху бременни жени в няколко практики на лични лекари в европейски страни, извън клиничните проучвания за безопасност, които се правят задължително преди пускането на всяка ваксина на пазара. Резултатите категорично показват, че ваксинираните бременни жени защитават и себе си, и плода, а новородените получават пасивна защита от грип, докато навършат 6 месеца.

Съгласно препоръката на СЗО инактивираните ваксини срещу грип могат да се използват във всички етапи на бременността и не показват каквито и да е нежелани последствия за плода и майката”, заяви д-р Анвар Расули, медицински директор противогрипни ваксини на Sanofi Pasteur за Европа.

Препоръчително е ваксинационните кампании да започнат най-малко две седмици преди грипната епидемия, но не по-рано от 4 месеца преди нея, за да се постигне оптимално ниво и продължителност на имунитета. 

“Най-подходящият момент да се ваксинираме против грип е месец ноември, тъй като пикът на епидемията у нас е през януари и продължава през февруари и март. Но ваксинирането може да започне още през октомври и да продължи включително през първата седмица на януари”, обясни проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Мара КАЛЧЕВА