ПРЕП. ЙОАН ШАНХАЙСКИ: КАК ДА СЕ ПРИГОТВИМ ЗА ДОСТОЙНО ПОСРЕЩАНЕ НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

1
153
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

Снимка: Служба във Витлеем, в пещерата, където се е родил Иисус Христос 

Не може едновременно и да се готвим за истинското празнуване на Рождество Христово, и да се веселим по светски.

Преди всичко трябва всеки ден да си спомняме за приближаването на Деня, когато тайнствено на земята в лицето на Младенеца се е явил Сам Синът Божий. 

 Мислено гледайки към Витлеем, трябва да разберем колко дребни и незначителни са всички наши ежедневни дела в сравнение с величието на настъпващото събитие.

Застанали пред него, трябва да прогоним от сърцето си всяка злоба, всяко недоброжелателство, да се стараем да бъдем доброжелателни дори към тези, с които сме се разделили и чиито действия не одобряваме. Да си спомним, че добрите родители обичат и непослушните си деца, макар че понякога ги наказват, а ние всички сме деца на Небесния Отец!

Необходимо е да спазваме установения от Църквата пост, с чиято помощ сдържаме своите страсти, въздържайки се както от непозволени от поста храни, така и от забавления. В никакъв случай не трябва да нарушаваме поста и тогава, когато на някои места част от населението вече по свой начин празнува Рождество Христово.

Иисус Христос не се е родил два пъти, само веднъж Той се е родил от Дева Мария. Не може едновременно да се готвим и за истинското му честване, и да се веселим по светски, нарушавайки преданията и уставите на Църквата!

Това не е празнуване на Христовото пришествие на земята, а удовлетворяване на своето желание весело да си прекараме времето, което не ни носи никаква полза.

Да се постараем да се подготвим за този Ден, когато ще прозвучи: „Рождество Твое, Христе Боже наш, возсия мирови свет разума“ (Твоето Рождество, Христе Боже наш, осия света със светлината на разума“) и тогава ще усетим Рождественската радост, душата ни ще се докосне до Витлеем и сърцето ни духовно ще приеме в себе си Христос.

 

 

Снимка: www.iskoni.com