25 хиляди лева са нужни за довършването на манастира „Свети Георги“ в Поморие

1
154
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

Само още около 25 хиляди лева са необходими за довършителните дейности от ремонта на поморийския манастир „Свети Георги“. Сливенска митрополия, както и община Поморие  вече на два пъти са отпускали допълнително средства, които са се наложили за укрепване на най-старата сграда в комплекса.

700 хиляди лева бяха отпуснатите европейски средства за ремонта. Жилищната част от комплекса е вече изцяло ремонтирана и завършена – каза отец Йеротей. По тежките дейности вече са извършени, конструкцията е възстановена , остават довършителни, но много важни ремонти посочи игуменът на манастира.

„Когато разпокрихме най–старата сграда която е строена през 1856 година, разбрахме, че новите почти нямат основи, това се е отразило пагубно на състоянието на стените и на колоните. Трябваше спешно да се отпускат допълнително средства, които дадоха от митрополията и от общината за допълнителни укрепителни дейности и работа по конструкцията на сградата. Сега най–тежките ремонти са извършени, остават довършителни дейности, подовото покритие, иконостасът  и покривното и подпокривното пространство, но парите свършиха. Можем да се справим и със собствени усилия , с помощта на Синода и общината, но всичко ще се забави твърде много във времето“– сподели игуменът, епископ Йеротей.

Повечето хора запитани по улиците на Поморие смятат, че държавата и Синодът трябва да поддържат храмовете и манастирите, но са готови да помогнат. Към момента повечето от необходимите за довършването на ремонта още около 60 хиляди лева са налични. Сливенска митрополия е отпуснала на два пъти допълнително средства, както и  община Поморие. Нужни са още малко, за което от храма разчитат на даренията на миряните.

„Имаме ангажимента и на митрополията и на община поморие, но чрез институциите средствата ще се забавят много и храмът няма да може да изпълнява богослуженията си и то за най-светлите и празнични дни, които предстоят“ – посочи игуменът на манастира.

В момента църковните дейности на манастира се изпълняват в музея, който е обособен в двора на комплекса. Там са подредени и ценните, стари икони, които очакват да се върнат на новия иконостас, когато бъде изграден.

По информация на БНР.