Методи за анализ и подбиране на нови кадри

1
134
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

С времето, новите длъжности, различните обучения, смяна на обучителни програми, технологии и други, се променя и начина за анализиране на кандидатите за работа. Всъщност, вместо да става по-лесно вече е по-трудно да се подбере правилният кандидат и то поради редица причини. Не е случаен факта, че доста компании в средния бизнес, освен големите, вече тенденциозно ползват услугите на агенции за подбор на персонал или така наречените HR компании. Поради затруднените условия за подбор и анализ, е по-лесно задачата да се предостави на някой друг или да се обучи професионалист в ‚човешки ресурси’. И все пак, в тази статия ще разгледаме някои способи с които ще ви се улесни процеса, ако нямате възможност да наемате някой друг или просто притежавате малък бизнес.

Методи за анализ и подбиране на нови кадри

Може да ви се стори шега, но това съвсем не е така. Много често фирмите, дори при големи компании се случва обявите за работа да са написани неправилно, да са трудни за разбиране и объркващи тотално. Трябва да има подредба и абсолютна яснота, на условията, изискванията и работата, която ще изпълнява кандидата. За съжаление съществуват бизнеси, които използват именно този грешен начин със цел да заблудят бъдещите си служители, за да не им заплащат и за да има за какво да се хванат, ако някой не им харесва, не зависимо дали работи добре, което създава постоянен поток на работници, от своя страна и негативна вълна към фирмата, както и некачествена работа.

-Обявата трябва да съдържа: а) Увод – кратко описание на вашия бизнес със какво се занимавате и условия на труд при вас; б) Описание – длъжността, която ще заеме бъдещия кандидат, информация за нея, район на действие и други подробности, които сметнете за добре да упоменете; в) Изисквания – изискванията към кандидата, като опит, умения или знания и т.н.; г) Допълнителни изисквания – изисквания, които НЕ са задължително, но са желателни или ще дадат предимство на друг кандидат, който ги притежава; д) Какво предлага компанията – опишете какво предлагате, бонуси, работна среда, сплотен екип, транспорт, надбавки, напитки, храна, обучения и т.н. Това ще стимулира кандидатите да покажат своите умения за да ги изберете; е) Ако изисквате допълнителни неща, които да бъдат отразени в CV-то на вашия кандидат ги опишете; ж) Не на последно място ви съветваме да оповестите реалната заплата, която ще получи, бонуси и други допълнения към нея вашия бъдещ избраник. Никой от интервюираните от нас, няма желание да си губи времето и последните средства за да дойде и присъства на интервю за да остане разочарован. Това е масова практика, като работодателите мислейки да спестят скромната сума, ще накарат хора с добри качества да дойдат на интервю, напротив, обикновено идват такива, които не покриват изискванията и са тук просто защото нямат избор и трябва да се изхранват. Това е предпоставка за некачествена работа поради липсата на желание и мотивация.

Интервюто е методът, чрез който можете да научите повече за кандидата, като умения, поведението му и друга информация, която ви интересува за конкретната длъжност. Можете да направите и семпла психологическа оценка, за да прецените по-лесно за състоянието му, какво биха могли да бъдат неговите действия и т.н. Трябва да се въздържате от лично мнение или субективност защото това може да повлияе лошо на оценката ви и да направите грешен избор. Предварително структурирайте въпросите си правилно в последователен ред, проучете най-лесните методи за психологическа оценка и правете заключения по начина на държание, отговори и т.н.

3.Форма за кандидатстване

Още един полезен способ с който можете да отсеете доста кандидати. Там можете да поставите специфично определени въпроси на които да оценявате по дадените отговори. Тук, ще е трудно да си измислят качества, които не притежават, защото въпросите може да са свързани с длъжността за която са се явили на интервюто, както и определени неща, които няма как да се знаят от други. Недостатъка, е че понякога са твърде дълги, често работодателите прекаляват с въпросите или изискват твърде много лични данни, което е незаконно. За това бъдете сдържани.

4.Различни тестове в реална работа.

Възможно е да подложите кандидатите си и на директен тест със реална работа, чрез който да проверите уменията им. Разбира се, не очаквайте да се справят на 100 процента, тъй като на всякъде се случват различни ситуации, няма как да бъде отработена всяка, тоест дайте им и шансове. По този начин, можете да добиете най-реална оценка преди да сключите договор за пробния период на кандидата.

Това е неизбежна част от процеса по подбор на кадри. Всъщност това е вашето първо впечатление за кандидата. За съжаление, това е методът с който най-често кандидатите злоупотребяват с невярна информация. Изискванията за Мотивационно писмо към него са безсмислени, защото реално вие често не им обръщате внимание, дори да са уникални. Автобиографията трябва да е прилежно и правилно попълнена, това са неща които са важни и за психологическа оценка, не ги подценявайте, макар че понякога и изключително неграмотни се оказват много добри кадри в тяхната област. Възможно е да опитате да проследите описаните заемани длъжности от лицето, като се свържете с някоя от фирмите за които е работил преди и да ги питате за информация, ако ви предоставят такава, ще се сдобиете с предварителен коз, с който можете дори да прецените, дали бихте желали да дадете шанс да се яви на интервю.

Съветваме ви сами да си спестите главоболията, като бъдете внимателни. Освен всичко, бъдете и коректни, ако вече имате заета позиция, деактивирайте вашите обяви, за да не заблуждавате потребителите, да чакат отговор, за да търсят другаде. Бъдете директни и се старайте да не давате напразни очаквания, обещания и увещания. Много хора се радват дори на ниски заплати, но работят с удоволствие при работодателя си заради именно коректното отношение. Така не само вие ще сте доволен, но и всички ваши служители. Своевременно ги уведомявайте за лоши новини, бъдете отзивчиви и се дръжте добре с тях, не забравяйте, че именно ТЕ са вашият основен доход, ТЕ работят за вас и правят прихода във вашия бизнес възможен!

Публикувайте обяви за работа, безплатно ТУК <<==

….