Лъчезарна, зареждаща, вдъхновяваща – Венета Дочева показа поредната си изложба

2
223
Добави коментар
markcomm
markcomm

Палитра стил – PalitraStyle.com

Влизам в малката зала „КОМ“ на хотел Хемус  в София и се оглеждам за картини по стените или на стативи. Такива не откривам. Вместо това ме посреща усмихната жена, която до момента съм виждала само на снимки. Запознаваме се с Венета Дочева. Кани ме да седна, за да започне изложбата. Оказвам се единствен посетител, появил се час преди раздвижването на софийските й почитатели. Чувствам се странно, но се съгласявам – все пак съм човек, отворен към всичко ново и нестандартно.

Венета Дочева застава отпред и започва да разлиствакартините си една по една, а самата тя е усмихнатият им фон. Докато разговаряме за нея, за изкуството, за вдъхновението, майсторските й акварели ме пренасят в романтичен свят. Самотни лодки уморено се поклащат върху сребърни води, слънчеви лъчи осветяват вълшебни гори, луната рисува пътеки върху тъмни езера, платноходки плават в синята шир, а грациозни птици размахват криле, за да полетят. Червени макове греят сред прежурени от слънцето треви, кокичета са ококорили главички сред бял сняг, бели цветя нашепват за тиха нежност.

Продължавам да съм озадачена защо художничката е избрала този начин за представяне на творбите си. Задавам въпроса и от отговора й разбирам колко важно за нея е непринуденото общуване с почитателите, от което черпи вдъхновение. Прави изложбите си по този начин, защото иска да направи изкуството достъпно, да го доближи в максимална степен до хората,, за да ги радва и същевременно да стимулира естетическото им чувство.

Венета Дочева е сред най-талантливите и харесвани аварелисти, доказали се в световен мащаб.  Печели призове от международни изложби и конкурси, а почитателите й във Фейсбук и Инстаграм са хиляди. Авторката с най-голямо удоволствие показва своите картини в България. Не се уморява нито да рисува, нито да отделя регулярно по няколко дни за подобни изложби – срещи с почитатели и колекционери.

Не пропускайте да посетите някои от тези пърформанси в София. Освен, че ще се насладите на изкуството й, ще бъдете очаровани от съприкосновението с нейната личност и неслизащата от лицето й усмивка. Ако пък искате да внесете мигове вдъхновение в ежедневието си, последвайте я в социалните мрежи, където тя споделя новите си творби:

https://www.facebook.com/veneta.docheva

https://www.instagram.com/veneta_docheva_watercolor

Така ще си направите абонамент за красота и естетика.