Информационна система предоставя 7 електронни услуги на гражданите и бизнеса – страни в изпълнителните производства

1
203
Добави коментар
Perfecta
Perfecta

Министерство на правосъдието отчете днес изпълнението на проект: „Повишаване гаранциите за справедлив процес в изпълнителните производства чрез изграждане на информационна система“. Негова основна цел е осигуряване на централизиран електронен достъп до данни по образуването, движението и приключването на изпълнителните дела, съобщи Жана Шаранкова, Инспектор от Инспектората по Закона за съдебната власт и ръководител на проекта.

В рамките на проекта е изградена Информационна система на съдебното изпълнение /ИССИ/ и е въведена методика за осъществяване на контролната дейност от страна на Министерство на правосъдието относно процедурите в изпълнителното производство. Също така бяха организирани обучения и семинари за 100 държавни и частни съдебни изпълнители от обхвата на съдебните райони на апелативните съдилища в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, инспектори от Министерство на правосъдието и представители на Камарата на частните съдебни изпълнители, допълни още г-жа Шаранкова.

Информационната система, която е централизирана в Министерство на правосъдието, предоставя дистанционен достъп на страните по изпълнителните производства до данните от входящия и изходящия регистър и дневника на извършените действия. Тя ще повиши обхвата на контрола от страна на инспекторите от Инспектората на министъра на правосъдието и финансовите инспектори по ЗЧСИ и ще подпомогне инспекторите при извършването на мониторинг, като им предоставя възможност за широка гама справки и статистическа информация, обявиха от екипа по проекта. Благодарение на осигурените от ИССИ електронни услуги и предоставени данни контролните органи могат да анализират и обобщават необходимата информация по отделни действия по изпълнението: по всички или отделни групи дела на един съдебен изпълнител, на съдебните изпълнители в даден регион и в цялата страна, относно движението на делата.

Разработената методика за осъществяване на контролната дейност от страна на МП относно процедурите в изпълнителното производство чрез използване на ИССИ е другата основна дейност по проекта. Тя се базира на анализ на досегашната практика за контролна дейност на Инспектората на министъра на правосъдието по ЗСВ и на финансовите инспектори по ЗЧСИ, сравнителен анализ на практиките на страните-членки на ЕС по осъществяване на контролна дейност върху органите и лицата, участващи в изпълнителния процес, както и на отправени препоръки и предложения за добри практики, обявиха от фирмата изпълнител „Сиела Норма“ АД.

Създадена е възможност за наблюдение и обобщение на извлечени по различни показатели данни с цел резултатите от контролната и мониторингова дейност да повишат качеството на изпълнителните действия на съдебните изпълнители. В методиката са описани процесът по завеждане на постъпилите сигнали/жалби в ИССИ, методите и похватите за извършване на планови проверки и на проверки по сигнал от контролните органи, редът за планиране на дейността на контролните органи чрез ИССИ, начините за отчитане на извършена проверка, предоставяне на права на различните потребители, както и създаване на правилата за достъп до съдържащата се в ИССИ информация.

Проектът „Повишаване гаранциите за справедлив процес в изпълнителните производства чрез изграждане на информационна система“ по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFOP001-3.001-0007-С01/13.06.2017г. и се финансира по оперативна програма „Добро управление“. Неговата стойност е 355 669,27 лв., като 85% от тях се осигуряват чрез Европейския социален фонд, а 15% са национално съфинансиране.