Създадоха прасета с частично маймунски клетки

1
150
Добави коментар
vocala
vocala

Учени в Китай за първи път успешно отгледаха прасенца, инжектирани с маймунски стволови клетки, с което изследователите са една крачка по-близо един ден да отглеждат човешки органи в животните.

Химера на прасето-маймуна – организъм, получен от две или повече зиготи, или еукариотната клетка, образувана по време на оплождането, която съдържа есенциална ДНК – са родени в Китайската лаборатория за стволови клетки и репродуктивна биология.

Учените са получили ембрионални стволови клетки от макаци и маймуни циномолгус, вид, който обикновено се използва и се отглежда за биомедицински изследвания. Тези клетки са били генетично модифицирани, за да произведат флуоресцентен протеин, наречен GFP, така че изследователите да могат да проследят клетките след инжектирането им в свински ембриони. (Прасетата са „отлични домакини“ поради приликите си с хората.)

Само две от 10-те променени прасенца са били химери, въпреки че екипът имплантира над 4000 ембриони. От тях маймунските клетки са били разпространени в тъкани в няколко жизненоважни органи като сърцето, черния дроб, далака, белите дробове и кожата и представляват само ниска част от общите клетки – някъде между 0,1 и 0,01 процента.

„Вярваме, че този труд ще улесни бъдещото развитие на ксеногенната органогенеза, ще ни доближи с една стъпка към производството на специфични за тъканите функционални клетки и органи в голям животински модел чрез междувидова бластоцистна комплементация“, пишат авторите на изследването в списанието Protein and Cell.

Всички 10 прасенца са умрели в рамките на седмица от раждането от неизвестна причина. Изследователите смятат, че смъртта им може да се дължи на проблем с процеса на ин витро оплождане (IVF), а не на химеризъм, тъй като и химерните, и нехимерните животни са умрели.

Човешките стволови клетки могат да се обновяват и регенерират, което ги прави потенциално способни да генерират човешки органи при бозайници за бъдеща трансплантация чрез процес, наречен ксеногенеза. Изпитванията с мишки са били сравнително успешни в производството на химерни организми, но методът е много по-сложен при хората както по биологични, така и по етични причини. САЩ и Западна Европа забраняват видове експерименти, които използват човешки клетки и до голяма степен са задали въпроса: къде обществото слага чертата на човечеството? През 2017 г. Институтът Salk в Калифорния създаде химери на прасета-човек. Експериментът обаче бе затворен за кратко поради етични правила, които изискват ембрионите да не се развиват повече от месец.

Изследователите казват, че ще продължат да се опитват да създават здрави животни с по-висок дял маймунски клетки. Ако успеят, те се надяват да създадат прасета с един орган, съставен от почти всички клетки на приматите.