„Лукойл“ прогнозира по-ниско потребление на бензин в бъдеще

1
154
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Ръстът на търсенето на петролни продукти за автомобилния транспорт ще се забави в обозримо бъдеще. Това става ясно от анализ на компанията „Лукойл“, озаглавен „Основни тенденции в развитието на глобалния пазар на течни въглеводороди до 2035 г.“.

Авторите обясняват забавянето с бъдещото увеличаване на ефективността на автомобилите с двигател с вътрешно горене и постепенното разпространение на алтернативни превозни средства. Авторите на прогнозата обаче са сигурни, че до 2035 г. традиционният тип ДВГ ще остане доминиращ тип (над 80%).

„Лукойл“ посочва също, че през следващото десетилетие автопаркът ще продължи да нараства бързо. Това се обяснява например с факта, че в Китай и Индия броят на автомобилите на глава от населението все още е значително по-малък, отколкото в по-развитите страни.

„Китай вече навлезе в активната фаза на моторизацията, докато Индия е в началото на този път“, пишат авторите.

Анализът показва още, че бъдещата динамика на търсенето на петрол ще бъде силно зависима от политиките в областта на климата, провеждани от водещите икономики. „Като се има предвид настоящата политика за климата и съществуващите програми за повишаване на ефективността на горивата, търсенето на течни въглеводороди ще продължи да расте през времевия хоризонт до 2035 г.“, смятат авторите на прогнозата.

Те припомнят, че Парижкото споразумение за климата през 2015 г. беше важен етап за развитието на глобалната енергия: „Човечеството е изправено пред трудната задача едновременно да осигури на нарастващото световно население достъпна енергия и да сведе до минимум отрицателното въздействие върху околната среда, включително чрез намаляване на емисиите на парникови газове“, се казва в прогнозата.