Корупционен скандал: Български бизнесмен е дал 55 хил. лв. дарение на австрийска партия

1
125
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Български бизнесмен е замесен в политическия скандал с „черната каса” на крайнодесните в Австрия.

Това става ясно от показанията на бивша евродепутатка от Партията на Свободата, която е един от свидетелите по разследването срещу съмнителни дарения на партията, информира bTV.

Барбара Капелт твърди пред разследващите, че през 2018 г. е получила 55 хил. евро от български бизнесмен. Парите са ѝ предадени в брой, в луксозен хотел във Виена. Сумата е била, за да може българинът да приключи сделка за придобиване на българското пенсионно осигурително дружество от австрийски застрахователен концерн.

Пред едно от австрийските издания, Капелт не отрича тази информация и коментира: „Всичко беше разрешено, от това, което направих. Нямаше нищо незаконно. Получих партийно дарение и коректно го предадох нататък”.

Бившият лидер на партията, срещу когото тече разследването, Хайнц-Кристиан Щрахе определи твърденията като чиста лъжа.

 „Пълна лъжа е, че съм казал тя да поиска 100 хил. евро като дарение от български бизнесмен. Никакво дарение не е постъпило в партията”, заяви той.

Австрийските медии съобщават, че българският бизнесмен често е във Виена. За името му използват инициали с буквата „С”. Разследването срещу партийните дарения на крайнодесните започна след скандалния видеозапис от Ибиса с Щрахе.