Лесен трик за откриване на ГМО продукти!

1
136
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Въпреки че ГМО продуктите не са маркирани има един трик, който може да ви помогне да разберете за ГМО плодовете и зеленчуците.

Ето няколко плашещи факти – ефектът на генетично модифицирани храни в човешкото тяло никога не е научно оценен, но 80 процента от нашите опаковани храни съдържат ДНК манипулирани съставки. За да бъде още по-лошо, генетично модифицираните храни не са маркирани като такава, което затруднява нашите усилия да ги избегнем.

Инициативата за етикетиране на тези продукти е победена от гигантски производители на храни.

Проблем е и това, че не знаем как тези продукти влияят на нашето здраве, защото не са публикувани резултати от изследвания как тази храни се отразявт на човешкия организъм и здраве.

„Не са направени проучвания, така че сега ние станахме екпериментални мишки. Всеки, който казва: „Ние знаем, че тази храна е напълно безопасна“ или е невероятно глупав или умишлено лъже „, казва канадският генетик Дейвид Сузуки.

Джейсън Кълтан, диетолог, който е учил в Харвард и Йейл, е съавтор на книгата „Богата храна, бедна храна“, със съпругата си Мира. Той подчертава опасността и съветва да се придържаме към органичните, пресни продукти или тези, които се отглеждат на местно ниво, а да избягваме ГМО продукти. Запомнете, че промишлено получени мляко, месо и риба, често произхождат от животни, хранени с ГМО соя и царевица.

Въпреки че ГМО продуктите не са отбелязани Кълтан казват, че има един трик за разпознаване на тази храна. Справка с броя стикери на продуктите, който се нарича PLU (Product Lookup Number). Ако PLU е от четири цифри, които започват с 3 или 4, това означава, че продуктът не е ГМО, но е произведен във ферма, която използва химикали и пестициди.

Ако етикета има пет цифри, които започват с 9, това означава, че продуктът е органичен, създаден без химикали, пестициди, т.е. генетични модификации.

„Можете със спокойна съвест да купувате тези продукти“, казва Калтън.

Но продуктите, маркирани с петцифрен номер, който започва с 8 са генетично модифицирани.

„Те са неестествено създадени“.

Поради факта, че ГМО продуктите са широко разпространени и обикновено не са маркирани, почти е невъзможно напълно да ги избегнете. Все пак, плодове и зеленчуци които рядко са генетично модифицирани: чесън, ананас, грах, манго, аспержи, патладжани, киви, зеле, картофи, дини и гъби.

Другите продукти са с далеч по-големи шансове да бъдат ГМО: ябълки, целина, чушки, праскови, ягоди, грозде, спанак, краставици, боровинки, зелен фасул, портокали, царевица, тиквички, череша и люти чушки.