Търсят реставратор на централния бургаски храм за 1 млн. лв.

1
153
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

Община Бургас е обявила обществена поръчка за фасадна консервация и реставрация на централния храм „Св. св. Кирил и Методий“, установи проверка на Gramofona.com. Прогнозната стойност на заданието е в размер на 943 436 лв. без ДДС. Финансирането е от еврофондовете и собствени средства на Общината. Срокът за изпълнение е 375 дни.

Задачата на изпълнителя ще бъде да извърши проектиране, строителство и авторски надзор по време на строителството.

Целта на работния инвестиционен проект е визията на храма максимално да се доближи до оригиналното обемно-пространствено и художествено въздействие на една от най-значимите в градската територия сгради – архитектурно строителна и художествена недвижима ценност от национално значение.

Оферти за участие в поръчката се подават до 3 февруари 2020 г.

За планираната реставрация на храма съобщи кметът Димитър Николов още през октомври тази година. Тогава бе обявено, че се предвижда възстановяване на облицовката от айтоски камък, корнизите, ордерните елементи и украсата по сградата, върху които времето и атмосферните условия са оставили своя разрушителен отпечатък.

Заедно с фасадната реставрация и възстановяването на автентичния външен вид ще бъде монтирано художествено осветление, което да подчертае характерните елементи и да експонира атрактивно църквата и в тъмната част на денонощието. В проекта е заложено осигуряването на възможност за озвучаване на прилежащото пространство при провеждане на храмови събития.