Как да приготвим най- лесното и любимо традиционно ястие- пататник?

1
211
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Пататникът е едно от традиционните родопски ястия. В някои региони още го наричат патетник, от патато или патето – картофи.

Има няколко варианта на приготвяне, но най-разпространени са: на тиган и на тава с кори.

Необходимите продукти са:

картофи, 1-2 яйца, лук, сол и джоджен, ако се избере варианта на фурна са необходими кори (те могат да бъдат домашно приготвени или да се ползват готови).

Основната съставка на пататника са картофите. Те се настъргват и се изцеждат от отделения сок и се размесват с яйцата, лука и сиренето.

Начин на приготвяне с кори:

Разточват се 2 кори (или се използват готови – 2 или 3 листа, в зависимост от дебелината). Дъното на съда се намазва с мазнина (масло или олио) поставя се първата кора, с по-голям размер, така че да излиза от тавата. Добавя се сместа от продуктите, овкусени с джоджен, застила се с другата кора и се прихлупват краищата. По принцип се пече върху печка на слаб огън и когато пататника се изпече отдолу, се обръща върху дъска и се плъзва в тавата с неизпечената страна нагоре. Приблизителното време на изпичането е около 30 минути.

Начин на приготвяне с тиган:

След настъргване на картофите, всички съставки се размесват до получаването на хомогенна смес. След това се пече в дълбок тиган с дебели стени на слаб огън. След двадесет минути пататника се обръща и се захлупва, като продължава да се пече на слаб огън. Ястието се сервира в керамични или в порцеланови чинии, като пожелание се поръсва с настъргано сирене и кашкавал. Сервира се още с месо и яйца. Към пататникът може да се предложи и кисело мляко.