Как се пресажда орхидея – всички тънкости и в какво да натопите корените, за да не гният:

1
236
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Има няколко причини да пресадите орхидеята у дома – обикновено повечето любителки-цветарки го правят, когато я купуват в магазина, след което веднага я прехвърлят в нов субстрат и саксия. Пресаждане е наложително и когато кореновата система на орхидеята се разрастне и заеме цялата саксия – в такъв случай трябва да я прехвърлим на по-широко място.

Процесът на пресаждане всъщност не е толкова сложен, колкото може да изглежда на пръв поглед. Днес ще ви научим как правилно да пресадите орхидеята така, че да се чувства добре и скоро да ви дари с цветонос.

Как се пресажда орхидея

Просто следвайте тези стъпки:

Първо субстратът, в който се намира орхидеята, не трябва да е поливан скоро и да е много влажен, за да може корените да се отделят хубаво. Внимателно извадете орхидеята от саксията.

 След това почистете кореновата система от останките от субстрата. Внимавайте при това да не нараните корените!

Внимателно отрежете всички сухи, болни и загнили корени на орхидеята – до здрава тъкан. Внимавайте да не повредите здрави зелени корени.

Потопете „оперираната“ по този начин орхидея в съд с вода, за да се отмият остатъците от стария субстрат, а и за да я напоите хубаво. Може и просто да ги измиете с душ-накрайника на чешмата.

Щом корените позеленеят, сте готови за пресаждането.

Остава само още една важна стъпка – на мястото, където сте отрязали корен, натопете остатъците в канела на прах – това ще предпази корените от по-нататъшно загниване.

В саксията, където ще пресаждате, изсипете субстрата така, че да я запълни само наполовина.

Поставете внимателно растението вътре и насипете около и между корените още субстрат, така че да се запълнят хубаво всички празнини.

Това е всичко! Сега може да прехвърлите  прозрачната саксия в декоративна кашпа.

Не се притеснявайте от факта, че корените на орхидеята са малко по-малко, отколкото са били преди трансплантацията. Кореновата система на това цвете расте и се развива бързо, така че много скоро всичко ще се върне в нормално състояние.