Корен от глухарче – как, кога и какви форми на рак лекува?

1
201
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Макар да е изминало доста време, същият този въпрос – наистина ли корен от глухарче е ефикасен лек при рак – към днешна дата набира огромна популярност. Нещо повече, множи се броят на пациенти, които споделят за пълно излекуване от различни форми на рак, благодарение на разглежданата алтернативна терапия.

Чрез настоящия текст ще направим опит да дадем отговор на това питане. Без да преписваме на лековитото растение магически свойства и качества, ще разгледаме онези данни за състава и свойствата на екстракта от корен на глухарче, които имат доказано противораково действие.

Ще дадем примери, ще посочим точни пропорции за рецепти, ще дадем информация за продукти и ще се опитаме да бъде в помощ на всички онези от онкоболните, които имат нужда от надежда и подкрепа.

В началото, спираме се на думите на Murray Succer, MD, популярен лекар-диагностик в САЩ, който често е интервюиран във връзка с възгледите му за лечение на рак. Запитан какво би предприел, ако на него самия му поставят тежката диагноза, той отговаря уверено – това, което и сега.

Поддържането на здрав и чист организъм е правилният подход както за лечението, така и при превенцията от рак:

Цвят или корен от глухарче – какъв да е изборът?

На мястото на въведението, ще се спрем на важно разграничение, което мнозина пропускат да направят – с качества при лечение на рак се отличава корен от глухарче, а не цветовете на растението!

По принцип глухарчетата, както много от познатите на народната медицина лековити растения, има богат арсенал от полезни качества. На фармакологичен интерес се радват всички части от билката, в които се съдържат различни биоактивни вещества, приложими при разнородни заболявания.

В интервю за в. „24 часа“ д-р Татяна Мороховец (специалист по гастроентерология и вътрешни болести, практикуваща в Университетска клиника „Софиямед“) потвърждава тези знания. Според думите й, в различни ситуации успешно намират приложение цветове, листа, стъбла, корени. С една дума – всички части на растението имат качества във връзка с правилното хранене, превенцията и съпътстващото лечение на разнородни заболявания.

И защото сме свикнали да търсим най-големи ползи именно в цветните части на растенията, без да се замислят много хора посягат към стъблото и цвета. Това в никакъв случай не е погрешно – в него се съдържа изобилие от витамин А. Запарка от цвят на глухарче подобрява очното здраве, подпомага естественото дрениране на течностите от тялото, действа детоксикиращи и намалява нивата на триглицеридите.

Салата от пресни листа на глухарче пък, твърди д-р Вергиния Николова, позната със знанията си в имуно-фармакологията, е ефикасно средство за преодоляване на пролетната умора. Приготвя се, като пресни листа от лековитото растение се измият, почистят и залеят с хладка, подсолена вода. След 30 минути се отцеждат, наситняват и овкусяват.

При рак

Когато обаче човек е изправен пред онкологичен проблем, трябва да търси корен от глухарче. За условията, на които трябва да отговаря лековитият екстракт, ще се спрем малко по-късно в текста. Сега ще посочим само, че подземната част на растението е мощен източник на антиоксиданти, най-вече на витамин С в големи дози. Осигурява естествено противодействие срещу свободните радикали. Немалък е вече и броят на публикациите, които потвърждават ефективното му приложение при карцином на простатата, при рак на гърдата, рак на кожата, на правото черво и други.

Ще посочим още, че при редица заболявания комбинацията между цветове и корени се оказва най-правилният подход за овладяване на здравословния проблем.

Как корен от глухарче лекува рак?

Преди да дадем конкретни насоки за приложението на корена при лечение на рак, трябва да обърнем внимание на нещо изключително важно. Става дума за начина, по който се добива лековитият екстракт.

Както редица други продукти, така и тази билка е обект на огромен интерес от страна на производителите. Именно поради това много са вариантите, под които може да се открие на пазара.

Ако решите обаче сами да си приготвите лек, следвайте внимателно тези основни насоки за събиране, сушене и преработване на лековития корен:

коренът се събира на пролет, когато е пълен със сокове, или есенно време, щом розетката започне да завяхва. Именно през есенните месеци се смята, че е най-подходящият период;

с лечебна цел се използват само големите корени. Предварително се белят, почистват, промиват се, след което се режат на малки парченца;

парченцата от корена се сушат в специална пещ. Ако не може да се осигури такава, могат да се сушат и в домашни условия. За целта се разстилат внимателно върху хартия и се оставят в топло помещение с добра вентилация. Температурата не бива да надвишава 40 градуса, без значение дали се използва пещ или корените се сушат у дома;

признак за правилното и достатъчното сушене е характерният звук, наподобяващ „хрущене”, който трябва да се чуе при отчупване на парченце;

готовите корени се съхраняват на тъмно и сухо, при добро проветрение и влажност, ненадвишаваща 14%.

Рецепти с корен от глухарче при рак

За да дадем най-точен отговор на въпроса как корен от глухарче лекува рак, ще посочим конкретни рецепти. За преобладаващата част от тях вече е ставало дума в нашето електронно издание и то нееднократно.

В зависимост от знанията, които е получил, всеки фитотерапевт има своята интерпретация за това как да се приложи корена така, че да се извлекат в максимална степен здравословните ползи от него. Именно поради това броят на самите рецепти с участието на лековитото коренище никак не е малък. От корените се приготвя настойка, чай, тинктура и други продукти с лечебни качества. Може да се каже, че всяка една от тях намира приложение при конкретен пациент, форма на заболяването, стадий и прочие. Не бива да пренебрегваме и вариантите, които ни предлагат фармацевтичните компании – за прием на корен от глухарче под формата на готови разтвори, добавки и съпътстващи традиционното лечение продукти.

Основна рецепта с корен от глухарче при рак

Като основна рецепта повечето източници посочват тази, при която коренът се консумира директно. Необходимото количество е ½ ч.л. стрит на прах корен, който се разтваря в предпочитана напитка. Важно условие е течността да не е сгорещена. Така приготвената доза се консумира ежедневно до изчезване на патологията.

Рецепти с корен от глухарче при рак

В редовете по-долу ще посочим някои от най-дискутираните варианти за използването на корен от глухарче при лечение на рак:

настойка от корен от глухарче – настойка се приготвя както от пресни, така и от изсушени корени. Ако се използват пресни корени, то необходимото количество е 1 с.л. към 400 мл вода. Ако се използват изсушени корени, достатъчно е 1 ч.л. да се добави към 240 мл вода. И в двата случая корените предварително се мелят, за да се извлекат в максимална степен полезните вещества.

Билката се добавя към съответното количество сгорещена вода и се оставя под капак, докато настойката се охлади.

След прецеждане от нея се консумират по 2-3 пъти на ден по 100 мл преди хранене;

отвара от корен от глухарче – отварата е по-концентрираният вариант на природния лек. Приготвя се, като 3 ч.л. се кипнат в 490 мл вода и се оставят да врат за поне 10 минути. Течността се похлупва, докато се охлади. На ден се консумират по 2-3 дози от по 50 мл преди храна;

тинктура от корен от глухарче – мнозина предпочитат именно този вариант за приготвяне на лек, защото не изисква ежедневен ангажимент и позволява да се съхранява значително по-дълго. Най-често съотношението, в което се приготвя, е ½ ч.ч. пресни наситнени корени и 500 мл висококачествена водка. След смесване съставки се държат на тъмно при стайна температура за 14 дни. Готовата тинктура се съхранява в хладилник. Стандартната доза е 2 приема на дена по 1 ч.л., разредена във вода или друга напитка.