Пренареждане на паркет

1
173
Добави коментар
krasiseo
krasiseo

Пренареждането на паркет най-общо представлява процес по изваждане на старите ламели, тяхното почистване и обратното им поставяне, като то може да бъде както по стария начин, така и с нов дизайн.

Как се стига до нуждата от пренареждане на паркет?

С напредване на времето и в резултат на ежедневната експлоатация, паркетните ламели се разместват. Но това далеч не означава, че имате нужда от нова подова настилка. Влагата и изсъхването на дървесината също не са фактори за подценяване – те водят до набъбване или свиване, което незабавно налага пренареждане на паркета.

Пренареждане на паркет – ЗАЩО?

● Паркетът е сред основните елементи, които правят впечатление във всяко помещение и когато той не изглежда добре, възприятието на човек и за останалите детайли се изкривява. Затова не пренебрегвайте нуждата от пренареждането на паркет, когато тя е очевидна. Трябва да отбележим, че ако променяте шарката, най-вероятно ще ви се наложи да докупите малка част, за да се получи желаният от вас ефект. ● По-големите фуги често събират повече прах заради подовата настилка отдолу и помещението се замърсява доста бързо. А и не само това – скърцането на паркета, което е неизбежно, дразни не само вас, но и вашите съседи. ● Освежаването на паркета определено ще му “даде нов живот” и със сигурност той ще издържи по-дълго, отколкото без пренареждане.

Всички специфики, които се съобразяват при първоначалното нареждане, се вземат предвид и тук – шарка, светлина, влага, големина и разположение на помещението. При пренареждането на паркет се започва с обработването на старите паркетни ламели и отстраняването на неизползваемите между тях. Настилката под паркета се обработва, като тя трябва да е суха, чиста и най-вече равна, защото несъвършенствата ѝ са най-честите проблеми, които водят до пренареждане на паркет.

Професионалното пренареждане на паркет е важно, както за да не вложите много средства в допълнително закупуване на нов паркет, така и за трайността му след тази дейност.