Най-опитният руски космонавт Генадий Падалка: екипът на СпейсЕкс напомня на този на Корольов

1
158
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космонавтът Генадий Падалка по време на негова космическа разходка през 2012-та година. Photo credit : NASA

3 януари 2020 г. 17:50 ч.

Светослав Александров. Генадий Падалка, най-опитният руски космонавт с прекарани рекордни 879 дни в космоса, сравни екипа на Илон Мъск с този на легендарния съветски конструктор Сергей Корольов. Падалка отправи и сериозна критика относно състоянието на руската космонавтика. 

Космонавтът подчерта, че Илон Мъск е събрал екип от млади специалисти: „Аз помня през 2012-та година, когато посрещахме първия космически кораб „Драгън“ на борда на МКС, в реално време излъчваха неговия център за управление. Там се намираше екип от млади специалисти на възраст между 25 и 45 години с фанастични идеи и проекти. Напомни ми на времената на Сергей Павлович Корольов, под неговото ръководство е имало точно такъв екип от инженери, които не са се бояли да творят, да поемат рискове и отговорности“.

Конкретно за Мъск, Падалка смята, че „той мечтае и поставя цели, които не винаги са достижими, но човек трябва да се стреми към тях. И сред останалите неща той създава конкуренция за мнозина. Дори и в рамките на неговата компания, например, при проекта „Старшип“, има два екипа – единият е в Тексас, а другият – във Флорида. За основата на проекта „Старшип“ ще служат най-напредничавият кораб и най-мощната тежкотоварна ракета. Работи се както е било някога в СССР, когато е имало няколко екипа, когато е имало конкуренция. Дали е била здрава или не, е друг въпрос – но е имало такава“. 

Относно упадъка на руската космонавтика, космонавтът смята, че стагнацията е започнала още в началото на века. „Има няколко причини. Първо, това е технологичното изоставане. Руският сегмент на МКС е построен съобразно технологиите на 80-те години. Перспективните от наша гледна точка модули МЛМ „Наука“ и Научно-енергетическия модул все още се намират на Земята, а те трябваше да бъдат в състава на нашия сегмент още през 2008-2009 година. Добре направеният и надежден, но отдавна остарял кораб „Союз“, преминава през безкрайни модернизации“.

Втората причина по думите на Падалка е „неефективното и нецелевото усвояване на бюджета и комерсиалните средства в отрасъла“. „Третата причина е липсата на квалифицирани специалисти. Топ ръководството в чуждестранните космически агенции и компании като правило се състои от специалисти с отлично инженерно-техническо образование, представители на научната общност, специалисти по приложна физика. Някога така е било и в нашите конструкторски бюра през 60-те и 70-те години, когато са се ръководили от великолепни конструктори като Корольов, Глушко, Челомей“, категоричен е космонавтът. 

Цялостната оценка на Падалка за Русия е тежка: „Ние все още летим на това, което е наследено от СССР. Не сме създали нищо ново, говоря само за пилотираната космонавтика. Не можем да се хвалим със „Союз“, той е постижение на поколението на космическите първопроходци. Но нашето поколение не успя да създаде нищо подобно. Останали са ни само идеите и мечтите. Ние сме в режима на очакване на някакво чудо, но чудесата няма да дойдат“. 

Източници: РИА Новости 1, 2

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/