Какво е биткойн (BTC) ?

6
248
Добави коментар
hodlbg
hodlbg

Снимка: Thought Catalog от Unsplash

Най-просто казано, биткойн (Bitcoin) е дигитална форма на валута, но за разлика от традиционните фиатни валути, няма централна банка, която да я контролира. Всеки биткойн е уникален, не може да бъде копиран или унищожен, и работи в децентрализирана, блокчейн мрежа, поддържана от хиляди компютри по целия свят.

Какво е биткойн ?

Биткойн е първата
криптовалута, създавана някога. Тя е дигитална форма на пари, която е силно
устойчива на измами и се използва в рамките на децентрализирана финансова
система.

Когато става въпрос за биткойн като пари, може също да се опише като дигитална валута, която работи в разпределена (peer-to-peer) икономическа система. Символът, който се използва за изобразяване на Биткойн, е BTC.

Базиран на отворен код

Бикойн е базиран на софтуер с отворен код, който се подобрява редовно от голяма общност от разработчици. Първоначално се е наричал Bitcoin, но за да се избегнат недоразуменията, основният софтуер на проекта е рембрандиран на Bitcoin Core през 2014 г.

Биткойн не се издава и не се контролира от един орган или организация, а се поддържа от много компютри (нодове), разпръснати по целия свят. Мрежата на биткойн е основана на споделена счетоводна книга- наречена блокчейн, която е отговорна за поддържането на организиран списък със всички транзакции. Транзакциите се групират в свързани блокове, образувайки верига от блокове (блокчейн).

Поради различните им качества и функционалности, хората често са объркани относно разликите между биткойн и блокчейн. Те са тясно свързани, макар и различни понятия.

Разпределен и
сигурен

Технологията, която стои в основната на биткойн, е предназначена да запази цялостта  на данните и транзакциите. Първо, всяка транзакцията се подписва дигитално и се проверява чрез криптографски техники, които гарантират, че средствата не могат да бъдат изразходвани повече от веднъж. Ако бъде потвърдено, че е валидна, транзакцията се записва завинаги в блокчейн чрез процес, известен като копане (майнинг). Това може да изглежда като много допълнителни усилия, но има ключов ефект върху сигурността на системата. Промяна на блокчейн изисква цялата структура да бъде разчетена запис по запис, което е практически невъзможно дори и за най-мощните компютри.

Данните са съхраняват в децентрализирана мрежа от Нодове

Друг важен защитен слой се основава на факта, че данните се разпространяват чрез безброй мрежови възли (нодове) по целия свят. Всеки един от тях притежава копие от данните на блокчейна. Това означава, че дори данните да бъдат променени в един нод, останалите участници в мрежата лесно биха го разпознали като повреден, тъй като няма да съвпада с никое от другите копия. Този процес се управлява от алгоритъм за консенсус, наречен “Доказване за работа” (Proof-of-work). Разкодирането на десетки, стотици или хиляди копия на едни и същи данни едновременно е много по-трудно, отколкото да го направите веднъж, поради което данните са толкова сигурни. В допълнение, децентрализираната мрежа е много по-устойчива на грешки и кибератаки, тъй като не разчита на един център за данни, както правят традиционните централизирани системи.

Какво е биткойн майнинг (копане) ?

Майнингът е процес на изразходване на изчислителна мощност за изпълнение на биткойн транзакциите и на добавяне на нови биткойни в системата.

Всеки, който притежава достатъчно компютърна мощност за решаване на математическите задачи, може да „копае“ биткойн, подсигурявайки по този начин системата срещу „двойно изразховане“. За тези усилия той получава възнаграждение, под формата на новосъздадени биткойни.

Кой създава
биткойн ?

Създателят на биткойн все още не е известен, но се подвизава под псевдонима “Сатоши Накамото”, От тук произлиза и името на най-малката единица в Биткойн- “сатоши”.

Как да
съхранявате биткойн ?

Може би се чудите, ако биткойн съществува само в цифров вид, какво е нужно за съхранението му. За целта ще ви бъде нужно да се сдобиете с “крипто портфейл”.

Какво е “крипто портфейл” ?

Вместо физически да да притежава биткойн, крипто портфейлът ви дава ключ (комбинация от букви и цифри), който ви позволява да получите достъп до вашия биткой адрес.

Портфейлите могат
да са на вашия компютър, мобилно устройство, специално приспособление за
физическо съхранение, онлайн или дори на лист хартия, на който сте записали
частния си ключ.

Хардуерни (студени) портфейли

Хардуерните портфейли са малки устройства (флашки), които свързвате с мрежата единствено, когато трябва да използвате вашите средства. Те са изключително защитени, обикновено са офлайн и следователно не могат да бъдат хакнати.

Софтуерни (горещи) портфейли

“Горещият портфейл” пази частни ключове на вашия компютър или мобилен телефон. Повечето софтуери за съхранение на биткойн са горещи портфейли.

Попечителски портфейли

Попечителски портфейли са портфейли, в които вашият брокер, борса или друга трета страна държи вашите средства.