Какво е Етериум (Ethereum)?

8
199
Добави коментар
hodlbg
hodlbg

Какво е етериум ?
Какво е етериум ?

Виталик Бутерин анонсира своето творение Етериум (Ethereum) през 2013 година с публикуването на уайтпейпъра (whitepaper) на проекта. В него е описана концепция за оупън сорс, публична, блокчейн платформа, която  изпълнява умни договори (smart contracts). Самите умни договор са приложения, които работят без прекъсване, цензура, възможност за измама или намеса на трети страни.

Етериум предоставя възможност на разработчиците да създават и „публикуват“  интелигентни договори, както и да „печатат“ свои  собствени криптовалути бързо и лесно. Това става директно в блокчейна на Етериум. По този начин се премахва необходимостта разработчиците да създадат нови блокчейн платформи, което спестява времеви и финансови ресурси.  Освен това, се дава и автоматичен достъп  необходимата сигурност и децентрализация на Етериум , което не е присъщо за всички блокчейн платформи.

Умните  договори

Умните  договори, изградени върху Етериум, използват децентрализирана виртуална машина, която е в съответствие с т. нар на „машина на Тюринг“. Тя се нарича Ethereum Virtual Machine или за по-кратко EVM. Това е частта от протокола, която всъщност изпълнява умните договори или скриптове. EVM изпълнява скриптове, използвайки международна мрежа от публични нодове (nodes), като гарантира устойчивостта и назависимостта на платформата от външно влияние и цензуриране.

Скриптовете и умните договори за Етериум са написани с използване на нов език за програмиране, създаден специално за Ethereum, наречен Solidity.

Eтер (ETH)

Етериум има собствена криптовалута, наречена етер (ETH). Тя е създадена, за да стимулира хората да поддържат нодове,  да изпълняват скриптове и за да лимитира спама в цяката мрежа.

Когато извършите операция в Етериум, трябва да платите такса за изпълнение й. Таксата за изпълнение, която плащате, се нарича „Gas“, като стойността й е в етер. Gas измерва колко работа трябва да извърши едно действие или набор от действия. Колкото повече изчисления изисква операцията, толкова по-висока е таксата. Количеството етер, което плащате за Gas, зависи от вашите потребности. Не забравяйте, че нодовете дават приоритет на заявките в зависимост от това, колко се плаща от тях. По-скъпите заявки са с по-голям приорите и респективно се изпълняват с предимство.,

Употреба на Етериум

Използването на Етериум има предимства, като надеждният ъптайм (време, в което системата е активна)  например. Ако сървърът на частна компания се повреди, нейната услуга би престанала да работи. Но, ако даден нод на Ethereum спре да работи, има достатъчно много други нодовеот по целия свят, които да поддържащи услугата онлайн. Същото се отнася и потенциална цензура. Много по-лесно е недоброжелател да атакува и изключи  1 централизиран сървър, отколкото 100-те или 1000-те, в различни точки  по целия свят. Това защитава услугата, гарантирайки, че тя е винаги е достъпна за всички потребители, във всяка част на света.

Така, че Етериум може да се разглежда като блокчейн със собствен вграден език за програмиране. Може да се възприеме и като своеобразен „световен компютър“, чиято работа и стойност се обезпечава чрез децентрализация и  консенсус, осигурявайки неоспорими предимства пред всеки централизиран, частен сървър.