УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 на СпейсЕкс изведе в космоса 60 спътника от групировката Старлинк!

1
247
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Photo credit : SpaceX

7 януари 2020 г. 06:00 ч.

Светослав Александров. Американската компания СпейсЕкс откри космическата Нова година! По време на първото изстрелване за 2020-та днес, на 7-ми януари, в 04:19 ч. българско време, ракета „Фолкън 9“ изведе в космоса третата порция от спътници „Старлинк“. С това Илон Мъск се превърна в най-големия спътников оператор в света.

СпейсЕкс спази традицията да изстрелва спътниците си с ракета, която притежава рециклирана първа степен. Степента, която летя днес, е извеждала в космоса три предходни мисии – „Телстар 18“ през септември 2018-та, „Иридиум 8“ през януари 2019-та и „Старлинк 1“ през май 2019-та. След днешния полет степента отново се завърна успешно на Земята посредством кацане върху плаваща платформа в Атлантическия океан. Това бе 48-мото благополучно връщане на ракета. Последният вариант на „Фолкън 9“ е предвиден да лети в космоса до 10 пъти с минимално обслужване и до 100 пъти с малко по-сериозно обслужване. Все още компанията не е изстрелвала една и съща ракетна степен дори 5 пъти, но сега, след като на разположение има степен, летяла 4 пъти, постижението вероятно ще стане факт през 2020-та.

В рамките на днешния полет бяха изведени още 60 сателита „Старлинк“, с което общият брой изведени спътници от групировката възлиза на 180. Това превръща СпейсЕкс в най-големия спътников оператор в световен мащаб – нито една друга компания няма толкова много спътници, предишният рекордьор Планет Лабс (отново американска фирма) разполага с 30 сателита по-малко. „Старлинк“ е опит на Мъск да осигури световен интернет в целия свят и ако замисълът на предприемача е успешен, той ще налее доста пари в неговия джоб. Пари, които Мъск от своя страна ще налива в неговата мечта да засели Марс.

„Старлинк“ ще придобие минимално покритие, когато бъдат изстреляни 400 спътника, а за средно покритие са нужни 800. Разбира се, Мъск не открива спътниковия интернет – има много интернет доставчици, които притежават спътници в геостационарна орбита. Но тъй като спътниците в тази орбита са на разстояние 35 000 от земната повърхност, сигналът пътува дълго и сателитният интернет е бавен. За сметка на това спътниците „Старлинк“ са в ниска околоземна орбита и се очаква да предоставят високоскоростен нет.

Не всички са щастливи от амбициите на предприемача. Мъск вече си навлече гнева на професионалните астрономи, които се оплакват, че неговите спътници „Старлинк“ пречат на нощните наблюдения. Очакванията са в рамките на мисията, която започна тази нощ, да бъде тествано ново покритие, при което сателитите няма да са толкова ярки. 

Запис от днешното излитане: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/