Вальо Златев проговори за отношенията си с Борисов, отстраняването му от шефския пост в „Лукойл“ и скандала с водата в Ботевград

1
134
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Причината да бъда днес тук е разпространяваната информация, която касае заплахата от водна криза в Ботевград. Замесването на моето име и на името на моя баща е с неверни твърдения. Това заяви пред bTV бизнесменът Валентин Златев по повод скандала в ВЕЦ „Бебреш“ в Ботевград и твърденията на кмета на града Иван Гавалюгов, че ВЕЦ-ът, който се държи от бащата на Златев, е причина за липсата на вода в язовира.

„През 2016 г. кметът на Ботевград Иван Гавалюгов твърдеше, че има тръба, която източва язовира. Другото му твърдение е, че ВЕЦ „Бебреш“ е основната причина за намаляването на вода в язовира. След специална проверка се доказа, че ВЕЦ „Бебреш“ работи съгласно законите на България. През последните две години ВЕЦ-ът почти не е работил“, обяви бизнесменът.

„На фона на 15 милионния обем на язовир „Бебреш“ тези 800 000 кубическа метра, които ВЕЦ-ът е използвал се незначителни“, уточни той. По думите му е смешно да се твърди, че един язовир може да се източи за 14 дни. Златев добави, че използването на тези 800 000 кубически метра вода не е причина за липсата на вода в язовир „Бебреш“.

„ВЕЦ Бебреш не работи през последните 15 месеца, защото в язовира няма вода“, категоричен е Валентин Златев. „ВЕЦ е силно казано, това е малка станция с капацитет 750 000 киловат часа и инвестиция под 1 млн. лв“, уточни шефът на „Агрохолд“.

„Най-лесната причина за обвиненията на кмета на Ботевград по адрес на мен и на баща ми е разбирането, че борейки се с богатите, той печели народната любов. Втората причина е, че в същото това време ВАС е отстранил кмета Гавалюгов по искане на КПКОНПИ за конфликт на интереси“, отсече бизнесменът.

„Има 5 заповеди на кмета Иван Гавалюгов да отмени глоби на бизнесмена Иван Гавалюгов за създаването на незаконна интернет мрежа в града“, посочи Златев причината кмета на Ботевград да бъде отстранен от длъжност. По думите му градоначалникът е най-големият бизнесмен в града, който държи средствата за масова информация.

„Гавалюгов е христоматиен пример за олигарх“, отсече той.

„Исторически има лицензирани 28 източника за водохващане на Ботевград. Държавата е направила 12 пречиствателни станции. В момента нито един източник за водохващане не работи. Язовир „Бебреш“ не е за питейни нужди и в момента няма пречиствателна станция, която да пречиства водата. Въпросът е кой е спрял тези източници за водохващане и е подписал заповедта за използване на язовир „Бебреш“ за питейни нужди“, попита бизнесменът.

По думите му тръбата, която отвежда водата от язовир „Бебреш“ до пречиствателната станция никога не е работила.

„Виждал съм два пъти Иван Гавалюгов. И двата пъти на обществени места. Първият път когато спечели кметските изборр, от уважение му честитих. Вторият път беше, когато на 50-ия си рожден ден поканих всички кметове от Ботевград на рождения си ден. Него трябва да попитате къде е водата от язовир „Бебреш“, категоричен е Златев.

„По документи ВиК Ботевград събира пари от гражданите за 9 млн. кубически метра вода. В същото време плаща на държавата само 2,5 млн. кубически метра. На територията на община Ботевград действа организирана престъпна група. Става въпрос за кражба от гражданите на Ботевград и кметът знае за тази кражба. Останалите пари до 9 млн. кубически метра са присвоени за личностно облагодетелстване“, разкри той.

Валентин Златев не поиска да коментира в детайли темата за „Лукойл България“ и отстраняването му от шефския пост. „В момента оглавявам колективния управителен орган на компанията. Председател съм на надзорния съвет на „Лукойл България“. Всеки ден съм в кабинета си“, добави бизнесменът, но не отговори в какво се изразява настоящата му длъжност.

За отношенията си с Борисов Златев заяви: „Кой казва, че сме приятели? Не съм играл карти с Бойко Борисов. Не бих и седнал да играя с него, защото той не обича да губи“, заяви Златев.