Симптоми за проблем с дюзите

1
178
Добави коментар
fire19
fire19

Системата за впръскване на горивото в съвременните дизелови двигатели представлява много точна, но и крехка работна система. Когато тя излезе от строя, това често се превръща в основна причина за възникването на сериозни повреди в двигателя на автомобила. Нека обърнем внимание на това какви точно симптоми за проблем с дюзите има и какво собственикът на превозно средство може да направи, ако забележи неизправности в работата на инжекторите.

Защо дизеловите дюзи се повреждат?

Отговорът на този въпрос е съвсем лесен: те не издържат на ескплоатационните условия, при които се използват. Дюзите са претърпели дълга еволюция и дори революция, като днес са достигнали максималната граница на своите възможности. Ако обърнем поглед назад към  средата на 90-те години на миналия век, в дюзите, монтирани на дизелови двигатели, налягането на инжектиране бе около 1400 бара. В наши дни нормата им е налягане от 2000 бара и нагоре. Технологията на производство на дюзите също се е променила много през последните десетилития, но не до такава степен, че да им попречи да се повреждат при страхотните натоварвания, на които са подложени детайлите.

Защо налягането на впръскване на горивото се е увеличило толкова много?

Логично идва следващият въпрос: Защо налягането на впръскване на горивото се е увеличило толкова много? Разбира се, защото от модерните дизелови двигатели се очаква все по-висока производителност. Моторите на автомобилите трябва да са динамични, като едновременно с това е необходимо да запазят нужния обем. Наред с това, от дизеловия двигател се изисква да бъде и икономичен. И всички тези изисквания падат върху такива фини и прецизни детайли, каквито са дюзите.

Принципът на действие на дизеловите инжектори

Принципът на действие на дизеловите инжектори е сравнително прост. Дюзите отговарят за дозировката и подаването на гориво в автомобила. Дизеловите дюзи се управляват посредством специален компютър, който знае какво точно количество гориво трябва да бъде впръскано в горивната камера.

Най-честа причина за повреда на дюзите е лошото качество на горивото. Ако не следите за честата подмяна на горивния филтър и зареждате колата с бензин със съмнително качество, несъмнено можете да очаквате бъдещи проблеми с работата на двигателя.

Чувствителност на дюзите

Дюзите са много чувствителни към качеството на дизела. С течение на времето те могат да се запушат. Премахването на горивните отлагания е безпредметно без механично почистване. Първите симптоми за проблем с дюзите се наблюдават обикновено след 150 000 км пробег с автомобила. Разбира се, това не може да се счита за твърдо правило.

Кои са основните симптоми за неработеща дюза?

В повечето случаи водачът на превозното средство сравнително бързо успява да забележи, че дюзите започват да се повреждат. На първо място за това индикира изключително приятното шофиране. Това е парадокс, но неработещите дюзи могат значително да преливат горивото (електрониката не определя правилно дозировката), което придава на автомобила много висока гъвкавост. Това продължава кратко време, след което процесът предизвиква обратен ефект.

Чувствително увеличеното количество отработени газове

Сред сипмтомите за неработеща дюза е и чувствително увеличеното количество отработени газове, особено ако рязко се даде газ по време на шофиране. Нараства и нивото на моторното масло, тъй като в него започва да прониква бензин. Забелязва се неравномерен празен ход на двигателя. Сутрин колата стартира трудно и двигателят започва да пуши, когато прегрее по време на експлоатация.

Споделете!