Световната банка очаква забавяне на растежа на българската икономика

1
140
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Световната банка очаква забавяне в темпото на растеж на българската икономика в следващите три години, показват данни от януарския доклад на институцията за икономическото развитие на света. Банката пресмята приблизителен ръст в БВП на страната ни за 2019 г. в размер на 3.6%, което е увеличение спрямо есенната прогноза, когато очакванията бяха за 3.2% растеж.

Прогнозата на СБ за 2020 г. обаче е 3%. Според банката той ще се увеличи слабо през 2021 г. до 3.1% и ще запази темпото си и през 2022 г.

За целия регион на Европа и Централна Азия растежът на икономиката ще се забави през следващите три години до приблизително 2%, изчислява Световната банка. Ръстът в региона ще остане силно зависим от използването на структурните фондове на Европейския съюз. Рисковете, които стоят пред тези икономики, са свързани главно с геополитическо напрежение, политическа несигурност и забавяне в продуктивността.

Причините са комплексни и в тях влизат забавянето на растежа в Турция и Русия съответно заради срива на финансовия пазар и слабото търсене и свиването на производството на петрол. Крехкият износ в региона се запазва заради забавеното производство и липсата на инвестиции.

Регионалният растеж за 2020 г. се очаква да достигне 2.6% предвид стабилизацията на ключови стоки, ръстът на Еврозоната и възстановяването на икономиките на Турция и Русия. В Русия растежът се очаква да бъде направляван от инвестициите в инфраструктура и човешки капитал, а в Турция – от инвестиции и внос.

Заради липса на инвестиции, слаба търговия и наложени международни санкции растежа на БВП на Русия се забавя до 1.2% през 2019 г. Индустриалната продукция и данните от производството показват, че турската икономика започва да се стабилизира в края на 2019 г., но въпреки това СБ отчита нулев растеж на БВП на страната за изминалата година.

Забавянето на публичните инвестиции в Косово, на производството в Сърбия и увеличаването на износа в Албания и Сърбия създават приблизителен 3.2-процентов растеж на БВП в Западните Балкани за 2019 г.