Хотелиери и ресторантьори искат ДДС-то им да падне до 5%

2
125
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява ДДС-то за заведенията да се „стопи“ до 5-6% от сегашните 20. Това обяви пред Economic.bg Веселин Налбантов, зам.-предател на Управителния съвет на БХРА.

„В момента ДДС-то за ресторантите и заведенията за хранене е 20%, докато в по-развитите туристически европейски държави ставката е около 5-6%. Трябва и у нас това да се случи, защото ние в момента не сме конкурентоспособни“, обясни Налбантов, като добави, че е добра идея „понякога да взимаме пример от другите“. По думите му данък добавена стойност в секторите „хотелиерство“ и „ресторантьорство“ трябва да са изравнени. В момента хотелиерският бизнес плаща ДДС от 9%, а БХРА иска и то да бъде намалено до 5-6%.

 „Направили сме анализи на ползите от по-ниското ДДС. Според нас така събираемостта значително ще се увеличи, а и, както казах, и конкурентноспособността ни ще се подобри“, каза още зам.-председателят на БХРА.

В интервю за БНР Петър Стефанов, председател на регионалната структура на асоциацията за Велико Търново обяви още, че от БХРА в града искат и регламентиране на бакшишите. Налбантов от своя страна коментира, че към момента на общите събрания на Асоциацията не са коментирани конкретни предложения за бакшишите, но според него е „добра идея да се помисли в тази насока“.

„Възможно е да има протестни действия, ако исканията ни продължават да не бъдат чути. Но към момента няма такава новина, ситуацията не е ескалирала“, успокои Налбантов.