9 супер ефективни начина да промените живота си

5
196
Добави коментар
epis
epis

Колкото е по–напрегнат и забързан животът около нас, толкова по-малко време и внимание отделяме на себе си

Да бъдеш егоист, това днес се пропагандира за правилно. Същевременно ние все по-рядко намираме свободни минути, за да се вгледаме в себе си, или да си осигурим онова усамотение, от което се нуждаем. Рядко се грижим за спокойствието и пълноценния си комфорт, просто защото вечно бързаме за някъде.

Ясно е, че това до голяма степен се дължи на факта, че искаме да дадем всичко от себе си, било в професионално отношение, или за нашите близки хора. Стремим се да ги улесним, да им помогнем, а за сметка на това забравяме за собствените си потребности.

Лошата новина е, че когато се чувстваме зле, това ще се отрази и на останалите. Особено на децата. Дори няма нужда да го разбират. Те са изключително интуитивни и независимо от възрастта си ще усетят незабавно, когато нещо не е наред. За да вървят нещата в правилната посока, всички трябва да са удовлетворени от условията. Това не означава да сме нещастни, ако заобикалящата среда не отговаря на очакванията ни. Не трябва да се влияем от нея, а да направим всичко възможно за себе си. Само тогава ще сме в кондиция, за да усетим щастието на живота и да го предадем на околните.

Задачата не е толкова трудна, колкото звучи. Всичко е въпрос на навик. Създайте си рутината да изпълнявате следните трикове и много бързо, повече отколкото си мислите, ще наблюдавате фантастичните промени, които ще настъпят в живота ви.

1. Правете редовни упражнения

Изпълняването на ежедневни упражнения ще запази сърцето ви здраво. Не е казано, че трябва да се натоварвате с интензивни физически задачи. Хората, които редовно се разхождат, бягат или спортуват нещо, са със значително по–устойчив имунитет, поддържат нормално ниво на кръвното налягане и се радват на добър тонус. Това важи дори и за тези, които са започнали да се занимават с подобна активност в зряла възраст. Примерът идва да покаже, че никога не е късно да пожелаете да промените здравословното си състояние.

Изследване, проведено между мъже и жени на възраст между 48 и 58 години, показва завидни резултати. Активността която поддържат в рамките на две години, пет пъти седмично, е довела до подобрена работа на сърдечния мускул, ефективно кръвоснабдяване на цялото тяло, както и понижен риск от инфаркт. В тази възраст сърцето все още е пластично и се поддава на подобни натоварвания. Съобразете упражненията с вашата поносимост. Независимо какво правите, то не трябва да ви претоварва. Доброто чувство и приятните усещания са важни за полезността от занятията.

2. Запазете мозъка си силен

Запазването на добрата физическата форма носи със себе си и някои екстри. Мозъчната дейност също се повлиява от това. Упражненията и натоварването се отразяват и на работата на ума. Те са успешен начин да го запазите остър и да доразвивате познавателните му наклонности. Научното обяснение за това е, че физическото натоварване повишава кръвоснабдяването на въпросния орган. Има как да се извлече полза от това предимство.

Не едно научно изследване е доказало, че хората с развита мускулатура е по–вероятно да се съхранят в кондиция до дълбока старост. Ползите тук са и за здравето, отнася се и за всякакви болести. От ракови заболявания до сърдечни такива. Възникването на подобни състояния се влияе от фактори, като килограми, прием на алкохол, тютюнопушене и възраст. Никога не сте твърде стари, за да започнете да правите нещо. Никога не е късно да промените вредните си навици.

3. Обърнете сериозно внимание на съня

Сънят прави живота ни възможен при будно състояние. Когато нашите тела отпочиват, мозъците ни работят. Те подготвят невралните пътища за запаметяване, учене и формиране на спомени. Недостатъчно сън (по-малко от 7 часа) на денонощие, води до високи нива на напрежение, наднормено тегло и дори до болестта на Алцхаймер.

Когато организмът страда от недостатъчно сън, той се насища с бели кръвни телца. Това е критично за имунния отговор на тялото. Нормално е възрастните хора да спят по–малко и да се будят често. Учените все още работят за разкриването на механизмите, които са отговорни за регулирането на съня в напреднала възраст. Но все пак редовният недостиг на сън води до загуба на някои важни рецептори в мозъка, които регулират моментите на покой, и може да е причина за по–кратък жизнен път.

4. Колко е важна водата

Понякога даже не си даваме сметка, какви страшни последици може да има недостатъчният прием на вода. Раздразнение, главоболие, забавен метаболизъм и много други. Водата е най-ценната напитка! Не се лишавайте от нея. Поставете си дневен минимум от литър и половина и свикнете да си набавяте нормата. Освен всичко останало, ще се сдобиете с гладка кожа и по–малко изразени бръчки.

5. Огромното значение на приеманите храни

Чиния, пълна с шарени зеленчуци, не само изглежда добре за снимка. Тези богати и наситени цветове говорят за голямо наличие на нутриенти и фитохимикали. Последните намаляват напрежението в тялото и предпазват организма от ракови болести.

Зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни и ядките помагат на организма да се засити, като му доставят изобилие от фибри. Консумацията на повече зеленчуци помага на хората да се ограничат в приема на „боклучави” храни. Това са бързите и изкуствени продукти, които не ни доставят нищо полезно на организма, и дори обратното. Те причиняват смърт от инфаркти и други заболявания в глобален мащаб. Натрупването на неразградими вещества в клетките на организма и прекомерният холестерол са пагубни за всеки.

Всяко ново изследване потвърждава доказателствата от предходните, че средиземноморската диета, която традиционно е богата на риба, зехтин, плодове, ядки и зеленчуци е идеална за цялостното здраве на организма.

6. Интервенция при дегенеративни заболявания

Средиземноморските диети насърчават хората да приемат голямо и разнообразно количество от свежи зеленчуци и плодове. Едни от най–тачените в последно време са червените боровинки. Те многократно са се доказали като полезна храна за мозъчното здраве.

7. Защо някои хора изглеждат по–млади от други

Няма преки доказателства за това. Тук роля играят, както гените, така и здравословните навици. Но едно от основните неща, по които си приличат, са менталните упражнения. Да задържите ума си буден и остър не е подарък, а привилегия, която сами си изработвате. Откриването на смисъл в работата също подпомага връзката ни с околните. Това е още една предпоставка за бавното остаряване.

Социалната ангажираност или отдаването на определена кауза с други хора, които споделят вашите ценности и вярвания, ви носят контакти, богати на пълноценно комуникиране.

8. Не бъдете злобни

Колкото и да ви дразнят някои хора и събития, трупането на негативни емоции вреди единствено на вас. Ако не можете да видите хубави черти в случая, по–добре се концентрирайте върху нещо положително. Критиката, обидите и злобата се връщат като бумеранг върху нас самите.

Когато сте готови да избухнете следващия път и се чувствате наранени и онеправдани, сменете гледната си точка. Не го правите за друг, а за себе си. Здравето ви е основен приоритет! А малката неприятност вероятно ще бъде забравена след ден.

9. Наслаждавайте се на себе си

Тук не става въпрос да се издигате в култ или да се възприемате, като нещо повече от останалите. Насладата от това, което правите, енергичните ви и смислени дни, радостта от дребните неща всеки един ден са важните условия за удоволствие от живота. Обръщайки поглед назад към миналото, не трябва се изпълвате със съжаление и разочарование, а със задоволство и щастие. Това подобрява и удължава живота в сравнение с този на хората, които са твърде критични и изпитват разочарование, обезкуражаване.

Полезен ход, който можете да направите, за да подобрите качеството си на живот, е да прекарвате повече време с хора, които искрено са загрижени за вас. Много от тези, които са се включили в подобни изследвания, споделят, че истинското приятелство и топлите контакти са по–съществени от здравето, гена или интелигентността.

Качествените взаимоотношения не просто предпазват тялото. Те са укрепващи и за мозъка. Това не е чудно предвид факта, че сме социални същества. Колкото и да сме си самодостатъчни, общуването със себеподобни ни е нужно, за да се поддържаме в кондиция.

Пълноценните взаимоотношения ни карат да се чувстваме значими и оценени. Хората с богати по стойност социални контакти е по–малко вероятно да се разболеят и умрат. Доброто партньорство в семейството също играе такава роля. Щастливите бракове гарантират нисък шанс от инфаркт. Мозъчната дейност на такива двойки е значително по–добра в напреднала възраст.

Изолираните и самотни хора не могат да се похвалят с подобни факти. Те показват повече проблеми със сърцето, обсесивни са и не рядко страдат от всякакви разстройства. Но да си сам и самотен са две различни постановки. Самотата не се определя от наличието или липсата на хора около нас, а как усещаме нашата принадлежност. За това се фокусирайте върху качеството на вашите отношения, отколкото върху това колко време прекарвате с познатите си.