В над 80 училища в България се преподава финансова грамотност в рамките на програмата „Нашите пари“ на Visa

1
160
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

В над 80 училища в България се преподава финансова грамотност в рамките на програмата „Нашите пари“ на Visa

7 януари 2020 г.

До края на учебната 2019-2020 година, повече от 2050 ученици ще получат основни познания в сферата на финансите

Програмата за финансова грамотност „Нашите пари“ на Visa се преподава в 81 гимназии в цялата страна. До края на учебната 2019/2020 година над 2 050 ученици, организирани в 85 групи, ще научат как да съставят личния си бюджет и да правят разумен избор по отношение на финансите си.
Програмата „Нашите пари“ стартира през 2016 г. за учениците от 9-11 клас от общообразователните училища в цялата страна и е разработена с отчитане на местните характеристики на българското образование. Основната й цел е да включи финансовата грамотност в учебната програма на средните училища в България, с подкрепата и финансирането от българските банки, които са клиенти на Visa. С общи усилия компанията и банките са убедени, че заедно ще помогнат за развитието на финансовата грамотност в България.
„Изключително сме щастливи, че учителите и учениците проявяват огромен интерес към обученията по финансова грамотност. Вярваме, че програмата ще помогне на младите хора да управляват по-добре средствата си в дигиталния свят. Убедени сме, че финансовата грамотност е и първата стъпка към успешното предприемачество,“ коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.
За да подпомогне процеса на обучение на учениците Visa разработи оригинален учебник, учебна тетрадка и книга за учителя по финансова грамотност, с помощта на издателство „Просвета“. Партньори на Visa по проекта са сертифицираната обучителна организация Академия Нике, както и онлайн платформата за учебни видео уроци и упражнения по различни теми – Ucha.se. Visa предоставя и специално обучение за учителите, които желаят да се присъединят към програмата „Нашите пари“.
За да направи получаването на знания по финансова грамотност по-привлекателно за учениците, Visa разработи и дигиталната платформа pocketscience.bg. През платформата учениците могат да гледат видео уроците, разработени от ucha.se, и да решават тестове. С помощта на pocketscience.bg през изминалите няколко учебни години над 230 000 български деца, в чиито училища не се провеждат обучения по програмата „Нашите пари“, също повишиха финансовата си грамотност.
###
За Visa Inc.
Visa Inc. (NYSE: V) е световен лидер в дигиталните плащания. Нашата мисия е да свързваме света чрез най-иновативната, надеждна и защитена мрежа за плащания, която позволява на частни лица, компании и стопанства да просперират. Нашата глобална развита мрежа за обработка на плащанията, VisaNet, позволява по цял свят да се извършват сигурни и надеждни транзакции и има капацитет да обработва над 65 000 съобщения за сделки в секунда. Непрестанният фокус на компанията върху иновациите е катализатор за бързия растеж на дигиталната търговия върху всякакви устройства, за всеки и навсякъде. В условията на глобален преход от аналогови към дигитални технологии Visa използва нашата марка, продукти, човешки ресурси, мрежа и мащаб, за да преначертава бъдещето на търговията. За повече информация, посетете visabg.com и  @Visa_BG.