10 причини за кървене на венците

2
194
Добави коментар
gala.vision
gala.vision

Ценни съвети и насоки за добро орално здраве

Дори да сте стриктни в почистването на зъбите си всеки ден, възможността да виждате кръв в мивката след тяхното измиване, не е изключена.

Ако това се случва с Вас, не подценявайте проблема!

„Защото кървенето на венците не е нормално състояние, дори и когато смятате, че полагате всички грижи за устната си хигиена!“ – Смята д-р Кръстев, основател и ръководител на Специализирана клиника по пародонтология и имплантология – Кръстев – Варна.

Представете си, че скалпът ви понякога кърви, когато си миете косата. Със сигурност ще ви се стори притеснително…

С други думи, ако венците ви кървят когато почиствате зъбите си с конец или четка, това е достатъчен признак, че вероятно венците ви са възпалени, а това е първият признак за поява на пародонтит.

Какво представлява пародонтитът (познат още като пародонтоза)?

Пародонтитът е заразна бактериална инфекция, която може да внесе хаос във Вашето здравословно състояние. В устата тя може да унищожи венците, да предизвика стопяване на костта, свиване на тъканите и да стане причина за загуба на зъби. (Пародонтозата всъщност е една от най-честите причини за загуба на зъб).

Картината не е по-добра, когато отнесем бактериалната инфекция към останалата част от тялото ви.

Ето какво се случва всъщност:

Плаката, която е биофилм от бактерии и отпадъчните им продукти, първа възпалява тъканите на венците. Тогава тялото реагира на това „нараняване“ и започва да се бори с възпалението.

Колкото по-дълго имате възпаление в тялото си, толкова по-дълго сте изложени на риск от всякакви системни заболявания – от алергии до рак.

Парадонтитът е много разпространено болестно състояние. Добрата новина е, че чрез промяна на някои навици можете да намалите риска да получите тази диагноза или да спрете развитието й още в началото.

Ето и основните причини за кървене на венците и някои съвети как да се справите с това:
1. Лоша хигиена на устната кухина

Лошата хигиена на устната кухина е тази, при която зъбите не се почистват с четка или конец нито веднъж дневно, или се почистват неадекватно, а това води до видима плака по зъбите и червени подути венци.

Колко време може да правите компромис с хигиената си, ако знаете че пародонтитът идва бързо?

В рамките на 24 до 36 часа започва образуването на бактериалния биофилм. Оставен непочистен, само след няколко дни, той се превръща в зъбен камък, който вече трудно бихте могли да отстраните сами у дома.

Зъбният камък се разполага по зъбите, прониква в корените на зъбите, уврежда тъканите и костта и предизвиква сериозни здравословни проблеми.

Ето защо грижите у дома за вашата устна хигиена са от съществено значение.

Интересувате ли се от продукти, които спират кървенето на венците? – Четете повече по темата тук.

Ето кои инструменти могат да ви бъдат от полза:

Електрическа четка за зъби, която масажира венците, за да стимулира притока на кръв. Така носи хранителни вещества в тъканите и освобождава токсините. Консултирайте се каква четка за зъби е най-подходяща за най-ефективно почистване на Вашите зъби.
Измиване с антибактериална паста за зъби за ограничаване на бактериите в устната кухина.
Помислете и за почистваща вода за зъби, за да достигнете и до пространствата между зъбите и в тъканите, където болестта може да се зароди.

2. Неподходяща храна

Подборът на храна и здравословно хранене, не е важен само за добрия външен вид, но и за зъбите.

„Включването на плодове и зеленчуци в дневния хранителен режим, заедно с хранителни добавки от калций, витамин D, витамин С, магнезий и противовъзпалителни средства, като например рибеното масло, е полезно за оралното ви здраве.“ – Казва д-р Пресиян Кръстев.

Здравословното хранене подобрява дейността на цялата имунна система и подхранва меките тъкани в устата, които са най-уязвими.

3. Тютюнопушене

Пародонтитът е най-важният мотив за спиране на цигарите!

Пушачите са с много висок риск от заболяване на венците. Това се дължи на многото токсини, които се съдържат в цигарите. Никотинът намалява имунната защита на организма и е предпоставка за остро възпаление.

Пушенето също води до фиброзни и уголемени венци, които не се захранват правилно. Веднъж след като венците са започнали да кървят, опасните бактерии, които живеят между зъбите и венците попадат директно в кръвния поток и по този начин пренасят възпалението в други части на тялото.

Особено опасни са пародонталните бактерии за сърцето и кръвоносните съдове. Затова спрете кървенето на венците, като се посъветвате със специалист пародонтолог.

4. Стрес

Постоянното състояние на възбуда и тревога възпрепятства способността на имунната система да се пребори със заболяването на венците. Стресът причинява възпаление на кръвоносните съдове, което разрушава меките тъкани в устата и пречи на тяхното лечение.

5. Диабет

Ако имате диабет, вероятно развивате и пародонтит. Пародонтитът от своя страна пречи на контрола на диабета и повишава кръвната захар!

Науката вече доказа, че хората, страдащи от пародонтит, са предпоставени да развивят диабет, инфаркт и инсулт.

Диабетът е болест, която променя нивото на кръвната захар. Тя се развива при недостиг на инсулин (хормон, който е ключов компонент в способността на организма да използва кръвната захар) или поради неспособност на организма да оползотворява инсулина правилно.t

Диабетиците имат нужда от контрол на пародонтита (ако имат такъв), за да контролират нивото на кръвната захар успешно.

Ако сте диабетик, Вие сте с повишен риск от развитие на инфекции, включително и на пародонта. Тези инфекции могат да влошат отделянето и усвояването на инсулина, като по този начин затрудняват контрола върху диабета и утежняват протичането на самата инфекция още повече.

В Специализирана клиника по пародонтология – Кръстев предлагаме лечение на пародонтит при диабетици.

6. Фамилна обремененост

Тези, които имат фамилна история на пародонтит, може да се наложи да положат повече усилия за здравето на венците и зъбите си от останалите.

Ако не сте сигурни дали имате фамилна анамнеза, ДНК тестът за пародонтит вече дава възможност на зъболекарите да стеснят пародонталните патогени, които причиняват заболяване на венците.

Откривайки кой от патогените присъства при вас, специалистите могат по-бързо да вземат решение за действие и лечение (ако се налага).

Попитайте вашия пародонтолог за ДНК-тест и научете повече за тази възможност в Специализирана клиника по пародонтология Кръстев.

7. Небалансирана захапка

Ако имате зъби, които са лошо подредени, криви и застъпващи се един друг, може да имате т. нар. “болна захапка”. Това оказва влияние върху зъбите, дъвкателните тъкани и челюстта.

Лошо подредените зъби са предпоставка за затруднено почистване и натрупване на бактерии, където постепенно венците може да заболеят и състоянието на костта да се влоши.

8. Прием на лекарства

Някои лекарства, които приемате, по каквато и да е здравословна причина, пречат на притока на кръв към тъканите или пречат на слюнчения поток, което води до сухота в устата и по-ниска защита на венците.

Всяка причина за понижаване на имунната система е предпоставка за развитие на повече бактерии, включително и в устната кухина, така че не пренебрегвайте нито един проблем със здравословното си състояние.

Преди прием на лекарства, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт кои медикаменти могат да повлияят на здравето на устната кухина или да причинят сухота в устата.

9. Парадонтозата е заразна

Наистина заболяването на венците може да се прехвърля от един човек на друг чрез слюнката. Това ознaчaва, че може да се появи след споделяне на общи прибори, пиене от една и съща чаша, и разбира се, целувка.

„Никога не споделяйте една и съща четка за зъби, дори и с най-близките си хора!”, предупреждава д-р Кръстев.
„Ако Ваш близък или роднина има признаци на пародонтит – лош дъх, кървящи венци, загуба или разклащане на зъби, посъветвайте го да се консултира със специалист – пародонтолог. Така ще помогнете на него, и на себе си.“

10. Бременност

По време на бременността, поради хормоналните промени, венците на жената са много по-уязвими към инфекции и бактериално възпаление.

Имунитетът на бъдещата майка спада, което довежда до рязко увеличаване на бактериите в устата.

Ето защо 70% от бременните развиват гингивит, който се характеризира с подути, отточни, зачервени, кървящи венци.

Той обикновено започва през втория месец и може да бъде контролиран и да изчезне напълно след почистване на бактериалната плака.

Ако имунната система на пациентката функционира балансирано, може никога да не се стигне до тежки увреждания на костта, която държи зъбите и да се развие пародонтит.

Здравите венци, разбира се, не демонстрират видими разлики при настъпващите хормоналните промени по време на бременността, но възпалените започват да кървят по-лесно, а в по-тежките случаи се подуват и разрастват.

Сериозни изследвания през последните години свързват пародонтита с преждевременното раждане и недоносеност на плода, мъртво раждане, или с тежки усложнения на бременността, които могат да имат фатални последици за майката и бебето.

Не забравяйте!

Превенцията на пародонтита и добрата хигиена на устната кухина могат да ви помогнат да предотвратите болестта.

Ако имате кървящи венци свържете се с нас за консултация!

Изпратете ни Вашето запитване

16/01/2020