Традиции и обичаи при годеж

2
386
Добави коментар

Годежът- събитието предхождащо сватбата. Според Wikipedia в миналото, особено по българските земи, самото предложение за брак е било по-важен момент дори от прословутия  сватбен ден.  Към днешна дата традициите при годеж са се видоизменили, като са придобили западен, модерен стил. Това обаче убива идентичността и уникалността ни като нация и успява да заличи някои ритуали при годеж, които са толкова атрактивни и любопитни.

Напук на съвремието в някои части на страната, хората празнуват годеж по стари традиции и обичаи. Може да се каже, че това ги откроява от тълпата, показва уважение не само към родовата памет, но и взаимно между близките на младото семейство, респект между мъжа и жената и бъдещето, което им предстои.

Сега ще споменем и разкажем за някои интересни факти от предложението за брак или така наречения годеж.

Традиции преди годеж – интересен факт

В миналото е известно, че хората не са имали възможността да поддържат близки и интимни отношения преди сватбата. Народът вярвал, че любовта идва заедно със съвместното съжителство и младите се доверявали за избора за партньор, на своите семейства. Те от своя страна се осланяли на славата, които се носи за дадени фамилии и колко са уважавани те от общността. Така традициите и ритуалите при годеж, повелявали, че двамата бъдещи младоженци, се запознавали един с друг именно в деня на годежа.

Обикновено в съвремието, когато говорим за предложение за брак, правим асоциация за романтичен момент, в който мъжът пада на колене пред жената и я моли да стане негова съпруга. Този израз на желание да останеш завинаги с любимия е израз на еманципация и желание младите хора да заявят себе си, и свободния си избор на живот. В далечното минало обаче предложението за брак не е идвало от бъдещият жених, а от неговото семейство.

Предложение за брак от семейството на мъжа – основна традиция при годеж в миналото

Двама близки роднини от мъжкото семейство, от които най-често единият е неговият баща, отивали в дома на избраната бъдеща булка. Това се случвало късно вечерта, а понякога дори в малките часове на нощта. Идеята била да се скрият от общественото мнение и погледи. Честта е била важна ценност тогава, и затова хората се страхували да я загубят при евентуален отказ. Двамата мъже искали момичето от баща ѝ, да стане част от тяхното семейство, и ако той приеме, традициите при годеж повеляват той да се празнува на следващия ден.

Как този ритуал при годеж се е съхранил и до днес

Въпреки, че се е видоизменил, някои почтени семейства, сред които аристократи, интелектуалци, известни или дори простички хора от обществото, го поддържат жив. В съвремието обаче, бъдещия зет отива в семейството на своята любима и иска нейната ръка от баща ѝ. Това показва уважение към семейството на половинката си и заявява сериозни намерения към нея. Израз е на това, че младия влюбен поема отговорността върху дъщеря им, и им обещава да я уважава и пази, точно като тях. След като бащата даде своето разрешение, мъжът пада на коляно пред своята любима и пита и нея, дали иска да сподели живота си с него.

Традиции при годеж в миналото

След като двете семейства са дали дума едно на друго и са взели решението да се свържат, следва годежът.  Той празнува идеята за ново семейство и именно в него то се ражда. Празникът се реализира в дома на бъдещата булка. Семейството ѝ има задължение да приготви обилна трапеза, защото колкото по-богата е тя, толкова охолен и изобилен ще е техният живот. На гости са поканени най-близките роднини и приятели на двете семейства, като празникът е значим, но не прилича на сватбено тържество.

В центъра на трапезата стои погачата, която е окичена със здравец. Около нея са подредени бръшлянът и виното. Влизайки в дома на сватовете, се подарява букет на майката на момичето. Жената, която е дала живот на тяхната бъдеща снаха и с която те ще свържат сина си, за да създадат двамата поколение  и да имат  сладък живот.

 

Подаръци за булката – част от основните ритуали при годеж

За да спечелят любовта и симпатиите на момичето, семейството на жениха, поднасят на младото момиче дарове. Някои от тях са златна гривна, кърпа за глава, гердан от монети и златни годежни пръстени. Китката, или букетът, който и до днес е част от предложението за брак, също са част от традициите при годеж. Майката на младоженецът е човекът, който приготвя целия дар, наречен нишан, и го поднася на бащата на жената. Той от своя страна благославя семейството  за щедростта и го подава на дъщеря си. Тя кротко целува ръка на бъдещия си свекър и с това се слага край на съществуването на две семейства и началото на обединението им в едно. Младите вече са годеници.

Първа наздравица, свирене на музика, подаръци от гостите – основни моменти в традициите при годеж

Събират се годежарите около трапезата и се вдига първа наздравица. Тя е от страна на бащата на младоженеца, който честити на двамата млади и благославя бъдещия им път. Музиката започва да свири и всички пият вино и се забавляват. Музиката е жива, като се свири от музиканти, които са близо до празнуващите. Подаръците, които се поднасят като част от ритуалите при годеж, не са големи, символични са, но в същото време практични за бъдещия им дом. Те са чисти и цветни кърпи, чорапи и др. Обсъждат се идеи около самия сватбен ден. Кога да бъде той (след не повече от година), от какво имат нужда младите, за да им бъде подарено, и други подробности.

В някои части на страната се чупи погача над главите на бъдещите младоженци, в деня на годежа, а не на сватбата. В когото, остане по-голямото парче от нея, той ще дърпа конците в семейството.

Пищната сватба е била част от миналото на българските хора, а също е част и от съвременното ни празненство за създаването на ново семейство. Днес за разлика от близкото и далечно минало, сме приели чужди традиции, които повеляват младото семейство да замине веднага след сватбата на меден месец.  Така те поставят красиво начало на един прекрасен съвместен живот.

Източник: The World of Diamonds

Т: +359 879 669 936

A: ул. „Белград“ 22, 4003 Кършияка, Пловдив