Животинските органи скоро навлизат в човешката трансплантация – НАУКА И ТЕХНОЛОГИИ | БГ Топ 100 класация на сайтове

43
308
Добави коментар
dobavi-sait
dobavi-sait

Нов успешен опит по присаждане на „очовечени“ органи на свине дава надежда, че трансплантациите най-после ще видят края на дефицита на органи и ще могат да спасяват всички пациенти.

Специалистите от компанията United Therapeutics са постигнали поредния успех в трансплантацията на генномодифицирани органи на свине на тестови организми. Например сърце на свиня без отхвърляне било съединено към кръвоносната система на бабуин за 945 дни, а бъбрек – за 136 дни.

Отхвърлянето настъпило чак след прекратяване на подаването на имуносупресори, тъй като според учените е напълно реална трансплантация за по-дълъг срок. Преди в хода на подобни опити маймуните загивали за няколко дни поради силна имунна реакция.

Новото постижение дава надежди за решаване на проблема с дефицит на органи за трансплантация.

Вътрешните органи на свинята са подобни по размери и „мощност“ на човешките, затова учените отдавна разглеждат въпроса за използването на тези животни като донори за човека. Днес хиляди хора по цял свят умират поради липса на органи за присаждане. Ако медицината успее да се възползва от белите и черните дробове, бъбреците, сърцето на свинете, то такива пациенти ще се връщат към живот.

Но трансплантацията на животински органи върху човек води до изключително мощна имунна реакция. Органите на свинята се отхвърлят за броени дни – не помагат дори силни имуносупресори. В прочутата операция от 1984 г. на новородено дете от Калифорния, известно като Baby Fae, била необходима спешна трансплантация на сърце и лекарите нямали избор, освен да му присадят сърце на бабуин.

За жалост след операцията бебето живяло само три седмици. Други аналогични операции също не са се увенчали с успех: през 1992 г. в Лос Анджелис жена починала 34 дни след трансплантация на черен дроб от свиня, а през 1996 г. лекар от Индия бил обвинен в убийство след смъртта на пациент, на когото трансплантирал свинско сърце.

По този начин досега имунната реакция на човешкия организъм не оставяше шансове за успешно използване на животински органи в трансплантацията. Но в последните години прогресът в областта на генното инженерство е постигнал значителни успехи в адаптацията на свинските органи към човешкия имунитет.

Биоинженерите от United Therapeutics добавят човешки гени в генома на свинете, например един от гените помага да се произвежда човешка версия на тромбомодулин – молекула, която възпрепятства съсирването на кръвта в кръвоносните съдове.

Макар свинете да имат собствена версия на тромбомодулин, тя не е способна да работи с човешката кръв и води до тежки усложнения след трансплантация. В последния експеримент органите на свинете имали само три модифицирани гена, а следващата година компанията планира да използва осем гена. Това ще направи органите на животните по-съвместими с човешките.

Генна модификация от подобен род е много сложна задача, тъй като е необходимо свинете да растат здрави дори с отчитане на човешките гени. Сега учените подготвят следващия експеримент – този път по-сложна трансплантация на бели дробове, като този път органът ще бъде функционален, тоест не просто ще бъде съединен към организма на бабуин, но и ще бъде снабден с кръв и кислород.

Ако експериментите преминат успешно, за първи път ще се появи възможност от провеждане на експерименти с хора. Първоначално органите на животните може да станат временна замяна и да удължат живота в очакване на подходящ човешки донор. В по-далечно бъдеще животинските органи може да станат постоянна замяна на отказали човешки органи.

Компанията United Therapeutics има големи планове за новата технология. Вече е набелязано място за комплекс по отглеждане на 1000 свине годишно. Това ще бъде съвременно съоръжение с лаборатории за научни експерименти и хеликоптерна площадка за спешна доставка на органи за болници.